U Hrvatskoj podilaze oživljavanju ustaštva!

Visoki zvaničnici u Hrvatskoj podilaze oživljavanju ustaštva, i mnogi to ne gledaju sa odobravanjem ni u inostranstvu, ni u Hrvatskoj, izjavio je bivši predsjednik ove republike Ivo Josipović.

Region 21.04.2016 | 15:40
U Hrvatskoj podilaze oživljavanju ustaštva!

Sastanak nekolicine ambasadora u Zagrebu, koji su razmatrali aktuelnu situaciju u Hrvatskoj i o tome se oglasili na Tviteru, Josipović smatra "izrazom zabrinutosti prijateljskih zemalja za ono što se događa".

A za reagovanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je takođe na Tviteru poručila ambasadorima da je to miješanje u unutrašnje stvari, Josipović smatra da to sigurno nije bila dobra poruka.

"Naravno da postoji granica preko koje ambasadori ne bi trebalo da idu, ali ne vidim ovo kao miješanje u unutrašnju politiku Hrvatske, nego kao poruku da ono što se događa nije u skladu s trendovima. Znamo da je antifašizam jedna od temeljnih demokratskih tradicija u Evropi", rekao je.

Osvrnuvši se na situaciju u vladi, Josipović kaže da je prošlo gotovo 100 dana, a da zemlja živi kao da vlade nema.

On ističe da se ne sjeća da je donesena neka značajnija odluka.

"Veliko je razočaranje onih koji su se nadali promjenama. Kad je Most bio u pregovorima, svi su pristajali na sve reforme, ali nakon 100 dana vidimo da ni oni koji su ušli u vlast ne rade na reformama, ali ni opozicija ne govori o reformama niti podržavaju recimo promjenu teritorijalnog ustrojstva o čemu se najviše govorilo", rekao je Josipović.

Upitan da prokomentariše moguće prekomponovanje vlade, on kaže da se ne sjeća da je nekada vladalo više stranaka i da je pitanje kako će one funkcionisati.

"Veliki broj stranaka nema čvrstru vladajuću strukturu, ali bi za Hrvatsku bilo dobro da se vlast učvrsti", prenosi Tanjug riječi bivšeg predsjednika Hrvatske.

Komentarišući moguću koaliciju koju bi na vlasti činili SDP i Most, Josipović je rekao da je u politici svašta moguće, ali da teško može da pomisli da bi odluke donijete preko noći donijele bilo šta bolje u odnosu na aktuelni trenutak.

Josipović je takođe kritikovao i aktuelnu hrvatsku vlast zbog pokušaja da blokira Srbiju na njenom evropskom putu istakavši da ta poruka nije dobra i da ova vlast razgrađuje sve ono što je prethodna radila naporno i sa puno opreza kada je riječ o susjedskim odnosima.

"Poruka nije dobra, priča o blokadi nije dobra", rekao je Josipović za regionalnu N1 TV napomenuvši da se spominju tri uslova.

Osvrnuvši se na prvi, bivši hrvatski predsjednik, nekada funkcioner sada najuticanije pozicione SDP, kaže da kada je riječ o saradnji Srbije sa Haškim sudom da je Hag jedan od onih uslova za zemlje koje jesu pod njegovom jurisdikcijom neizostavna priča.

"Pa i Hrvatska je sarađivala, tako da i Srbija mora. Međutim, tu procjenu o saradnji daje sam Hag, vidimo to i u slučaju Hrvatske. Onog trenutka kad je glavni tužitelj Serž Bramerc rekao da mi sarađujemo, otpale su sve druge priče. Nijedna država ne bi trebalo sama da se upušta u tu procjenu", rekao je Josipović.

Govoreći o drugom uslovu (ukidanje nadležnost za ratne zločine izvan Srbije), Josipović kaže da je on vezan za takozvanu univerzalnu jurisdikciju.

"Mi je isto imamo, nešto drukčije formulisanu. Situaciju u kojoj se države smatraju nadležnim za neka najteža krivična djela počinjena izvan zemlje postoje i imamo ih i mi, kad bi Srbija prepisala naš zakon, ne bi ništa izgubila, otklonila bi političke dileme. Imamo argumentaciju koja nije dobro prihvaćena", rekao je.

Kada je riječ o trećem uslovu koji se tiče nacionalnih manjina u Skupštini Srbije, Josipović smatra da je hrvatska vlada potpuno u pravu kad kaže da Srbija ne udovoljava onome što je potpisala u pogledu hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

"Ali, nisam siguran da to treba da bude uslov za otvaranje poglavlja, već za zatvaranje. Ja sam uvjeren da će Srbija to uraditi, ali ni mi nismo najbolji kad je u pitanju poštovanje prava srpske nacionalne manjine", kazao je Josipović.

Upitan da li postoje "crne liste" hrvatskih branitelja, Josipović kaže da je činjenica da u pojedinim zemljama postoje osumnjičeni koji treba da odgovaraju za počinjene zločine, ali, dodaje, ne zna da li to treba nazivati "crnim listama".

Josipović se, kako kaže, nada da te optužnice nisu politizovane i namještene, mada ni to nije ništa neobično, ali je uobičajeno da se zna ko su optuženi.

Komentarišući radikalizaciju političkog života u Srbiji, te kakvi bi odnosi Beograda i Zagreba mogli biti nakon izbora u Srbiji, Josipović kaže da se i u Hrvatskoj zapaža jedna retropolitika i vraćanje prošlosti.

"Slično se događa i u Srbiji. Oni su rehabilitovali Dražu Mihailovića, spominje se rehabilitacija još nekih zločinaca iz Drugoga svjetskog rata, trendovi su, nažalost, slični. Obje zemlje se time odmiču od evropske antifašističke tradicije. Ne bi bilo dobro da radikali uđu u parlament. Šešeljeve izjave su potpuno neprimjerene i neukusne. Neko ko je u politici ne bi se smio na taj način izražavati", naveo je Josipović.

Izvor: Pres RS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Miki

21.04.2016 15:17

Kakvo ozivljavanje ustastva - kako se moze ozivljavati nesto sto nikada nije ni bilo mrtvo?

ODGOVORITE
Name

mrsic

21.04.2016 16:37

Hrvatska i Srbija su jedine drzave u Evropi u kojima jos nije zavrsen drugi svijetski rat.Trebamo dobro razmisliti zasto je to tako.

ODGOVORITE