Šta je gore za liniju: slatkiši ili slaniši?

Ljudi obično mogu da se svrstaju u dve kategorije prema tome šta vole da grickaju.

Zdravlje 21.04.2016 | 09:08
Šta je gore za liniju: slatkiši ili slaniši?

Neki vole slane grickalice, čipseve, flipseve i grisine mnogo više od table čokolade, dok drugi uživaju u slatkišima i ne mogu pregurati nijedan dan bez barem jedne poslastice.

Iako i jedna i druga kategorija spadaju u nezdravu hranu, izgleda da su slatkiši mnogo pogubniji za kilažu.

Naime, istraživanja su pokazala da su oni koji biraju kolačiće umesto čipsa skloniji taloženju masnih naslaga, a to je dokazalo i ispitivanje Univerziteta u Mičigenu.

“Otkrili smo da su mališani koji jedu slatkiše, a ne slane grickalice, posle obroka, u većem riziku od gojaznosti”, kaže dr Džuli Lumeng, koja je predvodila studiju.

Istraživanje je obuhvatilo 209 mališana, koji su jedan sat gladovali, onda pojeli jak obrok, a za kraj im je ponuđen desert i slane grickalice. Deci je rečeno da jedu koliko žele.

Mališani starosti između jedne i tri godine koji su se odlučili za slatkiše i koji su bili uznemireni kada im je hrana uzeta s vremenom su dobijali na kilaži, dok se deca koja su grickala slaniše nisu debljala..

“Tendencija da jedete i kad ste siti povećava se s godinama i može imati doživotne posledice na kilažu”, kaže dr Lumeng.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar