Crnadak: Trgovska gora je neprihvatljiva lokacija za otpad

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak smatra da je za BiH apsolutno neprihvatljiva lokacija za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u opštini Dvor u Hrvatskoj, na samoj granici sa Republikom Srpskom i BiH.

Bosna i Hercegovina 11.04.2016 | 22:44
Crnadak: Trgovska gora je neprihvatljiva lokacija za otpad

"Dobro je što su se /u rješavanje ovog problema/ uključile sve institucije i mislim da nedavno formirana Radna grupa pokazuje da su svi prepoznali koliko je to ozbiljno i odgovorno pitanje", izjavio je Crnadak.

On je podsjetio da je prošle godine, na godišnjoj konferenciji Međunarodne organizacije za atomsku energiju u Beču, ovo pitanje predstavio kao veliki problem i nedvosmisleno rekao da je BiH protiv toga.

"Ova borba se nastavlja i uvjeren sam da ćemo ovakvim pristupom svih nas koji predstavljamo Republiku Srpsku u zajedničkim institucijama vlasti, na republičkom i opštinskom nivou, uspjeti da to zaustavimo", rekao je Crnadak u Novom Gradu.

On kaže da trenutno nema pomaka kad je u pitanju status graničnog prelaza u Novom Gradu koji je zatvoren za teretni saobraćaj od ulaska Hrvatske u EU i dodao da je to pitanje kojim se bavi međudržavna komisija.

"Znam da je to značajno pitanje i da bi ponovno stavljanje u funkciju prelaza u punom kapacitetu za teretna vozila i sve vrste robe bio značajan. Mislim da u ovom trenutku niko ne može dati preciznu procjenu da li će se to i kada desiti, ali upoznati smo s problemom i uradićemo ono što se bude moglo uraditi", kaže Crnadak.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar