Jutarnji: Karamarko da klekne u Jasenovcu

Jutarnji list je pozvao lidera HDZ Tomislava Karamarka, koji je Hrvatima poručio da zajedno odaju počast žrtvama Jasenovca, da najprije ode u Jasenovac i klekne.

Region 11.04.2016 | 21:00
Jutarnji: Karamarko da klekne u Jasenovcu

Zagrebački dnevnik je naveo da potpredsednik Vlade Hrvatske prvi treba da klekne, pa tek onda može da pozve Jevreje i Srbe da mu se pridruže.

"Oni su oduvijek tamo. Vaš se dolazak tek očekuje", poručuje komentator Jutarnjeg Jelena Lovrić.

U tekstu se navodi da mantra o osudi "svih totalitarizama", koja se s vrha države sada ponavlja, vlasti služi samo kao maskirna košulja.

Umjesto jasne osude sve prisutnijeg ustašluka i njegova pretvaranja u mejnstrim, oni se, kao, distanciraju od svih totalitarizama, navodi list i primjećuje da je to zato da ne bi morali imenovati ono što se događa, da bi napravili vještački balans između crnog i crvenog, da bi Karamarko mogao reći kako su kritike, s domaćih i inostranih adresa, o profašističkim incidentima i tendencijama "besmislene, neistinite i zlonamjerne".

"Potpuno je apsurdno i po žrtve Jasenovca potpuno uvrjedljivo da danas potpredsjednik Sabora, koji lično učestvuje u ustašolikim marševima, ili potpredsjednik vlade, koji inklinira manekenima NDH, javno dociraju o tome kako bi se prema uspomeni koju čuva Kameni cvijet trebalo ponašati", navodi Lovrićeva.

List primećuje da je Karamarko shvatio, izgleda, da odluka jevrejskih i srpskih organizacija o bojkotu skore zvanične komemoracije u nekadašnjem ustaškom logoru Jasenovac predstavlja veliku sramotu za Hrvatsku i cijelu državu na međunarodnoj sceni dovodi u vrlo neugodan položaj.

"Ali kome Karamarko zapravo govori? Koga on to poziva u Jasenovac? Koliko je poznato, kao već četiri godine šef jedne od dve najjače stranke u Hrvatskoj on u Jasenovcu nikad nije bio", stoji u komentaru.

Za razliku od onih koje će, kako se navodi, brzopleto i tendenciozno sada označiti kao bezobzirnike prema jasenovačkim poljima smrti.

Svojom izjavom odluku jevrejskih i srpskih organizacija o nedolasku na državnu komemoraciju proglasiti bojkotovanjem žrtava, što je bezobrazna zamjena teza, konstatuje list i dodaje da im se pripisuje da im je odavanje počasti mrtvima važnija jeftina dnevna politikantstva i unošenje novih podjela među hrvatske građane.

List konstatuje da o razlozima koje su Jevreji i Srbi naveli za svoju odluku nema ni riječi.

Nije se, stoji, ogradio ni osudio pojave koje među pripadnicima naroda koji su u Jasenovcu najviše stradali posve razumljivo izazivaju zebnju i strahove.

"Ništa o tendenciji relativizacije i revitalizacije ustaštva, o čemu govori Koordinacija jevrejskih opština. Kao što je i dosad odćutao sve pojave koje koketiraju ili se otvoreno sljubljuju s raspirivanjem NDH sentimenata. Karamarko u ovom slučaju postupa slično kao i predsjednica države, koja je nedavno pripadnicima manjina prikrpila da su uveliko sami krivi za ugrožavanje svojih prava", navodi se u komentaru i dodaje da Jevreji i Srbi, po Karamarku, ispadaju ignoranti jasenovačkih žrtava, dok bi on lično, valjda, trebalo da bude dežurni čuvar njihovog digniteta.

Jutarnji ukazuje da bi šef HDZ-a imao nešto više vjerodostojnosti da je reagovao na primjere dizanja ustašluka koji u posljednje vrijeme, otkako je njegova stranka na čelu države, zabrinjavajuće eskaliraju.

"Zato je nužno postaviti pitanje ko zapravo bojkotuje žrtve Jasenovca - oni koji odbijaju da dođu na državnu komemoraciju, demonstrirajući tako svoje neslaganje s državnom politikom kakva se trenutno vodi, ili oni koji pokazuju toleranciju prema pokušajima rehabilitiranja režima koji je jasenovačke zločine počinio. Filoustaški ispadi postaju u Hrvatskoj gotovo svakodnevna pojava. Zagrebom marširaju hiljade s ustaškim 'Za dom spremni!' na usnama", navodi list i konstatuje da policija ne reaguje navodno zbog masovnosti bukača.

Izvor: B92

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Miki

11.04.2016 20:20

Sta da kojim slucajem i ode tamo taj crnimarko i klekne, da li bi to nekome nesto znacilo? Sigurno, posebno nebi nista stotinama hiljada zvjerski umorenih ljudi, kao i njihovim potomcima (ako su ih uopste imali). A, tek hrvatima - smjesno je i pomisliti (oni ionako te zlocine ne priznaju).

ODGOVORITE
Name

samuel

11.04.2016 22:19

bitno je da ste vi na osnovu tih zlocina napravili jos vece koje takodje ne priznate.

Name

mf

12.04.2016 06:09

Ali samo da znate da ih u tome podrzava VATIKAN i to mi je crkva ,NE ZAPAMCENI ZLOCIN;SRAMOTA;ALI KOD VATIKANA NEMA SRAMOTE NITI INTERESUJE TA RIJEC ;SRAMOTA;

Name

pitanja sa samuela

12.04.2016 11:58

Koje vece? U samom Jasenovcu je poklano vise Srba nego sto ima svih zrtava skupa na prustoru Yu od tada do danas!

Name

fc

12.04.2016 16:02

I tisi cisti VATIKANAC

ODGOVORITE