Otac donirao organe stradalog dječaka

U Kantonalnoj bolnici Zenica, tokom protekle noći, uspješno je izvedena prva eksplantacija dječijih organa u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 11.04.2016 | 17:55
Otac donirao organe stradalog dječaka

Nakon što je sinoć preminuo dvanaestogodišnji dječak tragično stradao u saobraćajnoj nesreći u Jelahu kod Tešnja, koji je na odjeljenje Kantonalne bolnice u Zenici primljen 5. aprila s teškim povredama opasnim po život, porodica dječaka je, i pored ogromne boli i tragedije koja je zadesila, dala pristanak za eksplantaciju organa u svrhu transplantacijskog liječenja.

Dječakov otac je nakon saznanja da i pored niza provedenih terapijskih mjera nije došlo do poboljšanja stanja pacijenta, te da je 10. aprila ljekarski konzilij Kantonalne bolnice u Zenici utvrdio moždanu smrt, odobrio eksplantaciju oba bubrega. U saradnji eksplantacionog tima urologa iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i operativnog tima JU Kantonalna bolnica Zenica postupak eksplantacije je protekao uspješno, i danas je trebala da se obavi i transplantacija organa na klinici u Tuzli.

Ovo je prva eksplantacija dječijih organa u Bosni i Hercegovini, a u Služba za anesteziju, intenzivnu njegu i terapiju bola iskazali su zahvalnost svim kolegama koji su pomogli da se ovakav postupak uspješno provede. Javna ustanova Kantonalna bolnica Zenica, uz izraze najdubljeg saučešća porodici preminulog dječaka, iskazala je posebnu zahvalnost za najplemenitiju odluku doniranja organa u trenucima svoje najveće tuge i boli.

Preminuli dječak je na odjeljenje Kantonalne bolnice Zenica primljen 5. aprila, u kasnim noćnim satima, u izuzetno teškom stanju nakon saobraćajnog udesa u kojem su poginule njegova majka i sestra. Nažalost, njegove povrede su bilo takođe teške i ugrožavajuće i nakon pet dana podlegao je usljed povreda glave i grudnog koša.

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

lijan

11.04.2016 15:59

Herojski nema sta!!!

ODGOVORITE
Name

sos

11.04.2016 17:01

I gdje su sada oni koji uvijek komentarisu i sto treba i ne? Pa recite nesto o ovim roditeljima HEROJIMA! Svako postovanje prema njima i njihovom preminulom sinu!

ODGOVORITE
Name

ja

11.04.2016 19:07

Zar nevidis da su mu poginuli i majka i sestra u udesu i on nakon nekoliko dana preminuo otac je odlucio da donira bubrege kome je potrebno svaka cast saucesce porodici a njima pokoj dusi.