Prioriteti: Izvoz mesa, gas i Drinski nasip

Tri ključna projekta u Semberiji - izvoz goveđeg mesa, dovođenje gasa u Bijeljini, te eksproprijacija zemljišta za izgradnju Drinskog nasipa prioriteti su gradske vlasti u Bijeljini, čiji datumi realizacije su već utvrđeni, rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Republika Srpska 11.04.2016 | 22:45
Prioriteti: Izvoz mesa, gas i Drinski nasip

Mićić je rekao da je uspostavljena saradnja sa velikim preduzećima za preradu mesa i da je prošle sedmice otkupljeno od 450 do 500 goveda koji su prerasli predviđenu težinu, koji su bili najveći kamen spoticanja semberskih stočara. Još oko 200 grla je rezervisano. Značajna je aktivnost ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića u ponovom uspostavljanju izvoza mesa u Tursku od 27. aprila, kada treba da bude raspisan tender. U ovu aktivnost biće uključen i bijeljinski "Mesoprodukt", rekao je Mićić.

Bijeljina će do kraja godine dobiti gas, najavio je gradonačelnik.

"Ministar Đokić najavio je da je Vlada Srpske donijela odluku da napravi aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i dovođenje gasa u Bijeljinu, da je to još jedan od koraka koji je bliže da se završi taj posao. Imamo 270 km sekundarne mreže, a da nam je bio problem dovođenje gasa od Šepka do Bijeljine, da je to zaustavljeno zbog tzv. južnog toka, sada je to blizu da se sve otkoči. Sutra će biti predstavnici Novog Sada - gasa ovdje i da se dogovorimo kako dalje. Mislim da će u četvrtak na VLadi biti donesena o odluka o opštem interesu za mrežu od Šepka do Bijeljine i gas bi mogao do kraja godine da bude u Bijeljini", rekao je Mićić.

Što se tiče izgradnje Drinskog nasipa, napravljen je Tim ministarstva vodoprivrede, "Voda Srpske", Gradske uprave i Mjesne zajednice Janja da bi se ubrzale aktivnosti na realizaciji projekta.

Mićić je rekao da regulacija rijeke Janje košta 15 miliona, te da je do sada uloženo oko 2,5 miliona maraka.

BN TV