Englezi pitaju FIFA-u: Da li je fudbal štetan po zdravlje igrača?!

Engleski fudbalski savez (FA) zatražiće od Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) da istraži da li neki bivši igrači imaju demenciju kao posledicu povreda mozga zadobijenih tokom utakmica.

Fudbal 12.04.2016 | 15:20
Englezi pitaju FIFA-u: Da li je fudbal štetan po zdravlje igrača?!

U Velikoj Britaniji je porasla zabrinutost o uticaju povreda glava fudbalera, posle kampanje porodice bivšeg engleskog reprezentativca Džefa Astla, koji je 2002. godine umro od degenerativne bolesti mozga. Nekadašnji fudbaler Vest Bromviča je bio poznat po tome što je dobro igrao glavom, a u njegovo vreme fudbal se igrao težim, kožnim loptama.

Šef lekarskog tima FA Jan Bizli traži pomoć od FIFA kako bi se utvrdilo da li postoji dugoročna opasnost po zdravlje fudbalera i da li bi trebalo upozoriti potencijalne igrače.

"Vodimo neka istraživanja i želimo FIFA da postavimo pitanja, među kojima i da li mogu da nam pomognu da otkrijemo da li je demencija češća kod bivših profesionalnih fudbalera. Problem je što ne znamo... To je ogroman poduhvat", rekao je Bizli.

Bizli želi da istraživači utvrde da li ozbiljnost povreda mozga zavisi od pozicije na kojoj je fudbaler igrao, koliko utakmica je odigrao i na kojem nivou.

"To je pitanje zdravlja i bezbednosti i na to će se sve svesti. Možda će ljudi i posle tih rezultata želeti da budu profesionalni fudbaleri, ali mi ćemo makar moći da ih posavetujemo o tome koje su šanse da se to dogodi", rekao je on.

Glavni lekar FIFA Jirži Dvorak rekao je da ne zna da je fudbalska asocijacija Engleske zatražila istraživanje o vezi između fudbalera i demencije.

"Imamo veoma malo dokaza koji bi potkrepili tu pretpostavku za fudbalere. Ali, to je razlog zbog kojeg istražujemo dugoročne promene bivših profesionalnih fudbalera i fudbalerki. Ne samo za disfunkcije mozga nego i rani početak osteoartritisa. U potrazi smo za dugoročnim promenama, ali za sada bez ijedne sumnje", rekao je Dvorak.

Trojica članova reprezentacije Engleske sa Svetskog prvenstva 1966. godine, Martin Piters, Nobi Stajls i Rej Vilson imaju Alchajmerovu bolest.

Komentari / 0

Ostavite komentar