Čubrilović: Uvažiti prijedloge Srba

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je neophodno da se predstavnicima Koordinacionog odbora Udruženja Srba u Mostaru obezbijedi ravnopravno učešće u pregovorima o uređenju grada Mostara jer je to jedini put da se 21 godinu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pokuša ostvariti ravnopravnost Srba kao konstitutivnog naroda u ovom gradu.

Bosna i Hercegovina 10.04.2016 | 20:56
Čubrilović: Uvažiti prijedloge Srba

Čubrilović je tokom razgovora sa predstavnicima odbora izrazio očekivanje da će tri naroda u Mostaru do početka maja postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH za Mostar i Statuta grada na korist svih, te da će Mostar nakon osam godina vakuuma konačno dobiti vlast koja će raditi u interesu svih naroda i građana, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

“Podržavamo napore Koordinacije da srpski narod u Mostaru dobije što veći broj odbornika u Gradskom vijeću, kao i jedno od čelnih mjesta u upravi grada, u skladu sa Ustavom i Izbornim zakonom”, rekao je Čubrilović.

On je izrazio nadu da su predstavnici političkih partija iz Republike Srpske spremni da na izbore izađu sa jednom izbornom listom jer u Mostaru, u kojem su ugrožena elementarna prava Srba kao konstitutivnog naroda, nema mjesta za politizaciju.

“Riječ je o minimumu nacionalnog interesa koji je važan za opstanak Srba u ovom gradu”, naglasio je Čubrilović.

On je istakao da je neophodno podržati prijedloge Koordinacionog odbora Udruženja Srba jer oni najbolje znaju kakva rješenja mogu da zadovolje interese građana Mostara srpske nacionalnosti i na koji način mogu da obezbijediti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u organima gradske vlasti.

“Smatramo da razgovori, ali i svako rješenje koje bude postignuto bez predstavnika Srba, nije rješenje koje će biti održivo u budućnosti, te zbog toga pozdravljamo napore mostarskih Srba da konstruktivno učestvuju u postizanju dugoročnog rješenja”, poručio je Čubrilović

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

10.04.2016 11:23

E onda treba isto tako i u Banja Luci Hrvatima i Bosnjacima, a bogami i Romima i Jevrejima. Al, avaj. Nema ih... Gdje su? Pitati vlasti u BL.

ODGOVORITE
Name

tako je

10.04.2016 15:25

Kad bi bosnjaci i Hrvati imali bar jedan posto uticaja sto ga imaju Srbi u Mostaru bio bi to uspjeh, a ja sam zato da svi ljudi bez obzira ko su i gdje zivjeli imaju uticaj koliko zasluzuju, a ne prviti rezervate za svaku vrstu posebno.

Name

Direkt

10.04.2016 14:11

Srbi u Mostaru se nažalost pitaju samo kada vihor razmjerica između Bošnjaka i Hrvata dune no treba biti korektan i priznati da Mostar samo dijeli sudbinu zemlje u kojoj se nalazi počevši od Sarajeva u kome ima više Kineza negoli Srba do Tuzle pa sve do Banja Luke koja takođe nije izuzeta od ne podjela, pošto i u podijeljenim društvima može da se živi dobro pa čak i napredno (primjer Belgije i Švajcarske) već od zabušavanja jedni drugih umjesto da se zajedno dogovorimo oko stvari koje život znače (ekonomija) jer to je nešto što nas sve tišti i to na isti način.

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

10.04.2016 18:43

Zar je došlo dotle da i Čubrilović Nedeljko nešto smatra?

ODGOVORITE