Ruta za Zapad: Oružje iz BiH kod terorista

Ponovno se sumnja da bi oružje Bosne i Hercegovine moglo završiti u rukama organizatora terorističkih napada.

Bosna i Hercegovina 09.04.2016 | 19:30
Ruta za Zapad: Oružje iz BiH kod terorista

Droga, nelegalno naoružanje, granica sa Hrvatskom, krajnja destinacija Holandija, napadi u Briselu. Dovoljno asocijacija za istražioce da zaključe da je riječ o već poznatoj balkanskoj ruti trgovine naoružanja.

Sabrin Mečević uhapšen je 7. aprila, na Graničnom prelazu Brod. Graničari su u njegovom vozilu pronašli specijalnu pregradu i skrovište za 5 automatskih pušaka, od čega četiri Kalašnjikova, četiri pištolja, te oko 400 komada streljiva različitih kalibara.

Uz to i tri grama opojne droge spid. Oružje je trebalo prokrijumčariti u Hrvatsku, a konačna destinacija je bila Holandija.

"Pritvor za osumnjičenog predložen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te ponovo počiniti krivično djelo", izjavio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Uhapšeni Mečević, čiji je nadimak "Kupus", je 28-godišnji Dobojlija, nastanjen u Maglaju. Policija je i prilikom pretresa stanova u Maglaju i Zenici, pronašla veću količinu municije.

Za mnoge je simpomatično to što je oduzeto naoružanje trebalo završiti u Holandiji, koja graniči sa Belgijom, gdje se nedavno dogodio tragični teroristčki napad.

Da i iza ove isporuke može biti teroristička namjera, sumnja i ministar bezbjednosti.

"Mi se moramo ozbiljno pozabaviti tim problem, jer mi iz BiH i regiona praktično hranimo oružjem one koji planiraju terorističke napade", smatra Dragan Mektić.

Podsjetimo, komadi oružja i municije kojim su lani izvedeni napadi u Parizu porijeklom su iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

U tim napadima teroristi su koristili kalašnjikove kragujevačke fabrike “Zastava oružje”, a čaura pronađena nakon napada na redakciju Charlie Hebdoa proizvedena je u Igmanu iz Konjica.

Podsjećamo, 2012. i 2013. SIPA je registrovala da je ilegalno oružje iz Bosne i Hercegovine transportovano preko Hrvatske i drugih zemalja do Francuske. Carina u Metzu pronašla je tada kod osoba s područja Velike Kladuše šest pušaka Zastava M70 i šest okvira sa 30 punjenja.

U akciji “Pink” u okolini Pariza 2013. uhapšeno je pet državljana BiH. U karoseriji vozila krili su oko 11 automatskih pušaka, 16 pištolja, prigušivače i veću količinu municije.

U akciji Francuz 1 i 2 uhapšeno je nekoliko osoba koje su u Francusku htjeli prodati ručni raketni bacač, granatu, dvije automatske puške i više komada municije.

U akciji Asterix MUP Hrvatske zaplijenio je automatsku pušku i 510 komada metaka koje su četiri državljana BiH već prodala jednom Francuzu.

U ovom trenutku na tlu Bosne i Hercegovine sakriveno je 750.000 komada oružja. Nelegalno, naravno.

Ono može biti zloupotrijebljeno na različite načine, ali najčešće završava na crnom tržištu. Za jedan kalašnjikov, na crnom tržištu u BiH, potrebno je izdvojiti od 100 do 500 evra, u zavisnosti od starosti oružja i hitnosti onoga koji prodaje.

Vrlo je moguće da će jedan od tih kalašnjikova završiti na takozvanoj balkanskoj ruti za Zapad.

(N1)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

don Kihot

09.04.2016 18:17

Sve je to davno kod njih...

ODGOVORITE
Name

Aaa

09.04.2016 18:24

Pa sta ima u tome Cudno???

ODGOVORITE
Name

Culum Zeljko

09.04.2016 22:26

HAPSI LOPOVE.IMA NJIH JOS MNOGO.