Najčešće greške u radu sa suvom kosom

Prirodno suva kosa se veoma lako oštećuje i sva hemijska i mehanička oštećenja kojima kosu izlažemo je samo dodatno isušuju.

Moda i ljepota 09.04.2016 | 08:08
Najčešće greške u radu sa suvom kosom

Jedna od najčešćih i najvećih grešaka mereno po obimu oštećenja je izlaganje kose visokim temeraturama. Bilo da toplota dolazi od prese ili uvijača, ili što je češći slučaj od fena i četke previsoka temperatura u dužem vremenskom periodu nanosi veliku štetu suvoj kosi.

Prejaki fenovi u kombinaciji sa metalnim i keramičkim četkama koje se zagrevaju do usijanja vam pale kosu. Moderne prelomljene i kovrdžave frizure traže malo više toplote i više baratanja vrućom četkom, i baš zbog toga je bitno da se odredi baš prava mera tretiranja koja je za oblikovanje potrebna, a veoma lako se pretera pa se zbog jedne frizure, a u želji da ona bude što trajnija, kosa spali. Probajte da ne držite fen previše blizu kose i četke jer onda vreo vazduh gori kosu namotanu oko četke spolja, a sama četka iznutra.

Ako se posle nekoliko uzastopnih agresivnih feniranja zapitate zašto vam kosa više ne drži oblik i zašto se tako teško fenira odgovor je da ste je oštetili i promenili joj strukturu i jačinu, pa sada morate još jače da je fenirate i tako u krug, a kada dođete do velikog stepena oštećenja onda ništa osim makaza ne pomaže. Proredite broj feniranja naročito u letnjim mesecima kada je prirodnije da kosa bude ležernije oblikovana.

Ako u oblikovanju kose koristite presu ili uvijač podesite ih na manju temperaturu- dobićete isti efekat uz malo više utrošenog vremena, ali kako kvalitetnija kosa bolje drži oblik vremenom će se ovo izdvojeno vreme itekako isplatiti. Probajte da što češće oblikujete kosu tehnikama koje ne podrazumevaju upotrebu toplote.

Farbanje kose koja je suva, a koje se radi amaterski i ne planski dovodi veoma brzo do dodatnog isušivanja vlasi. Takva vlas a pogotovo oni delovi koji su blizu krajeva postaju krti i nesposobni da zadrže pigmentaciju koja se nanosi – rezultat je bezbojna kosa koje izgleda ofarbana samo pri korenu, a kojoj su dužina i krajevi vunasti i suvi. Kao rešenje izaberite boju koje ne odudara previše od vaše prirodne boje da ne biste morali previše često da se farbate, a kada to radite poverite taj posao nekome ko se razume u kvalitet kako kose tako i farbe za kosu.

B 92

 

Komentari / 0

Ostavite komentar