Presuda Šešelju nije alibi za ostale presude

Nakon izricanja presude predsjedniku Srpske radikalne stranke dr Vojislavu Šešelju teško je tvrditi da tribunal u Hagu postupa po jasno zacrtanim pravilima, rekao je u emisiji Puls BN TV predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić. Tribunal u Hagu je dokazao da razmatranju istih situacija pristupa sa različitog gledišta, te da nema dosljednu politiku, tvrdi general Savčić. U svakom slučaju, oslobađajuća presuda dr Šešelju je pravedna i imaće pozitivne posljedice na konačnu presudu dr Radovanu Karadžiću, poručio je Savčić.

Republika Srpska 31.03.2016 | 22:58
Presuda Šešelju nije alibi za ostale presude

Istovremeno, presuda dr Vojislavu Šešelju ne bi trebalo da bude alibi za ostale presude, pogotovo za presudu koja tek treba da bude donesena u slučaju generala Ratka Mladića, tvrdi general Savčić.

„To ne bi odgovaralo istini. Ukoliko ćemo i dalje nastaviti da silujemo pravdu od strane i Tužilaštva i sudija onda je moguće očekivati sve“.

Komentare da je oslobađajuća presuda dr Šešelju u velikoj mjeri zavisila od visokog profesionalnog integriteta sudskog vijeća, Savčić komentariše da je i dr Karadžić bio uvjeren da su članovi sudskog vijeća visokog profesionalnog integriteta. Međutim to se u njegovom slučaju nije ispostavilo kao tačno.

„Njegovom reakcijom na predusu dominirala je ljutnja na samog – sebe, zato što je u to vjerovao. Bio je ubjeđen da će se oni isključivo baviti pravom, ali je očigledno da taj integritet nije dovoljan i da u slučaju predsjednika Каradžića preovladavala politika ili nesposobnost da se članovi Sudskog vijeća odupru određenim zahtjevima i pritiscima“ kaže general Savčić.

On dodaje da su mediji prenijeli da je dr Karadžić presudu saslušao bez emocija, što je apsolutno netačno.

„Ko ga imalo poznaje vidio je da je taj čovjek bio u jednom strašnom grču zato što je slušao teške neistine o sebi i o svojoj ulozi u tim događajima“.

Presuda dr Karadžiću je drastična. U prilog toj tvrdnji ide činjenica da je Karadžić oslobođen po prvoj tački optužnice, kaže za BN TV general Savčić. Naglašava da nije trač da se braniocu Robinsonu duguje određeni novac i dodaje da u dosadašnjem postupku nije bilo podrške institucija Republike Srpske.

„Tim odbrane nije imao nikakvu podršku Republike Srpske u pripremi odbrane. Putem medija sam čuo izjave predsjednika Srpske i članova Vlade da su spremni da se u žalbenom postupku uključe“, navodi general Savčić i objašnjava da je važno da se Tim odbrane sačuva.

Podsjeća da je advokat Goran Petronijević volonterski radio na slučaju jer nije bilo sredstava da se plati njegovo angažovanje.

Spekulacije da tribunalom upravlja srpsko-ruski lobi ocjenjuje kao netačnim.

„Očigledno je da taj lobi ne postoji“, tvrdi general Savčić. Navodi da su ljudi na ovim prostorima još uvijek veoma podijeljeni i to je činjenica koja svakog normalnog čovjeka zabrinjava.

„Ako će srpska strana uvijek biti u ulozi agresora, u ulozi zločinca, u ulozi svega što je najcrnje onda toi ničemu ne vodi zbog toga što to nije tačno“.

Nažalost ništa se nije promijenilo u lošem ekonomskom statusu boračkih kategorija u Republici Srpskoj, kaže general Savčić. Boračka organizacija predložila je Vladi Srpske da se Boračkoj organizaciji da poseban status zbog istorijske uloge u stvaranju Republike Srpske. U materijalnom smislu to ne košta ništa, u društvenom znači da se daje posebno priznanje borcima koji su stvorili Republiku Srpsku. Vlada još nije reagovala, a to pitanje ostaje otvoreno do 10. aprila, jasan je u intervjuu za BN TV predsjednik BO Republike Srpske general Milomir Savčić.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

samo jedna rec

31.03.2016 21:01

SKORPIONI

ODGOVORITE
Name

propo ko snsd

31.03.2016 21:03

Nego jesil ti pito dodika da dodjes u emisiju puls sutra si smjenut dodikovi lopovi gdje je boracki dodatak?

ODGOVORITE
Name

pedja

01.04.2016 03:45

Savcicev problem nije boracki dodatak i interesi boraca, njegov problem je to sto se plasi da ce ispasti iz tima za odbranu Karadzica i da bude boracka posebna. Stasu ostala udruzenja poput Invalida i Veterana jel oni nisu zasluzni za stvaranje RS?

Name

a sta

31.03.2016 21:26

A sta cemo ako sutra Hrvatska raspise potjernicu za Seseljem za neeke stvari kojih nije bilo u haskoj optuiznici? Isto kao sto je Srbija raspiosala za Oricem. A i Seselja i Orica Hag oslobodio

ODGOVORITE
Name

ln

01.04.2016 12:11

Ovaj s tv,na tv a za boracki nista,prosao kvartal.Ovi slagase,a on pametuje ima on dobru penziju nije njega briga ni za koga.

ODGOVORITE