Rogatica: Pronađen žrtvenik boga plodnosti

Prilikom uređenja korita rijeke Rakitnice u Rogatičkom polju pronađen je rimski žrtvenik, što je otvorilo mogućnost da se na ovom mjestu nalazi još vrijednih antičkih spomenika.

Republika Srpska 31.03.2016 | 22:00
Rogatica: Pronađen žrtvenik boga plodnosti

Srpska može da se ponosi velikim brojem spomenika i antičkih lokaliteta, a za "dragulj" koji je pronađen u Rogatici se pretpostavlja da potiče iz perioda od kraja prvog do polovine trećeg vijeka nove ere.

Neveliki fond antičkih epigrafskih spomenika u Rogatici obogaćen je za ovaj primjerak koji govori o životu i razvoju antičkog grada između brda Ljuna i rijeke Rakitnice.

Da bi otkrili bar dio njegovih tajni angažovali su prof. dr Gligora Samardžića, koji predaje antiku na Filozofskom fakultetu u Palama i Kosovskoj Mitrovici.

Prema njegovim riječima, sve upućuje na to da je riječ o žrtveniku posvećenom bogu plodnosti, rađanja i napretka Liberu. To se poklapa i sa lokalitetom gdje je pronađen, Rogatičkim poljem koje je od pamtivijeka bilo pogodno za sjetvu raznih vrsta žitarica i povrća.

Ovakvi spomenici, dodao je Samardžić, nisu rijetki širom nekadašnje provincije Dalmacija iz rimskog perioda. Karakterišu ih epigrafski napisi koji daju odgovor na pitanje kome i zašto su podizani.

"Detaljnije naučno ispitivanje spomenika tek predstoji, a rezultati će biti publikovani u eminentnim naučnim časopisima kod nas i u inostranstvu" rekao je Samardžić.

On je istakao da je sa 2.628 registrovanih stećaka opština Rogatica treća u BiH po broju ovih kulturno-istorijskih spomenika. Nalaze se na 53 lokacije širom opštine, a među najvećim je nekropola Borak nedaleko od sela Burati sa 212 stećaka i proglašena je nacionalnim spomenikom u BiH, a u toku je i aktivnost da uđe u zaštitu UNESKO-a.

I ostale nekropole sa stećcima imaju svoju istorijsku težinu. Dobar primjer je nekropola Crkvina u Plješevici kod Rogatice u kojoj je 89 stećaka, a na jednom od njih se ističe krov na "četiri vode".

Ovu nekropolu karakteriše i još jedna zanimljivost. Na jednom dvostrukom sanduku uz tek upornije gledanje primjećuje se krst koji nema tragova izrade.

"Taj krst isijava iz kamena koji je veličine 2,10 metara. Sam krst je dužine 1,60 metara. Širina krsta je 1,33 metra, kolika je i širina stećka", rekao je Samardžić.

Šansa za razvoj turizma

Direktor Turističke organizacije opštine Rogatica Nebojša Golić kaže da bi bilo dobro da neko od stručnjaka objesni kako je nastao "nevidljivo-vidljivi" krst na stećku.

"Od stećaka u turističkoj ponudi puno očekujemo. Tu je i nekropola u Plješevici i lokalitet Crkvina kao predvorje tumula sa stećcima na kome su dobro vidljivi ostaci stare crkve sa polukružnom apsidom. Iz njih je vremenom odneseno mnogo kamenja, koji su ugrađeni u okolne seoske kuće i druge objekte. Ipak, ono što je ostalo dovoljno je da bude osnova nekom budućem sakralnom objektu", rekao je Golić i dodao

da ovome ide u prilog to što se cijeli kompleks nalazi uz veliko pravoslavno groblje.

"Time bi se sačuvao i uredio lokalitet Crkvina sa pripadajućom nekropolom stećaka", naglasio je Golić.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar