Vučić: Politika Srbije je mir, a ne osveta

Premijer Srbije Aleksandar Vučić Politika izjavio je danas da se politika Srbije nije nimalo promijenila i da se zalaže za politiku pomirenja u regionu, a ne osvete bilo kom narodu.

Srbija 30.03.2016 | 13:22
Vučić: Politika Srbije je mir, a ne osveta

"Poštujemo teritorijalni integritet BiH i želimo opstanak Republike Srpske, ali sam kao premijer Srbije morao da reagujem na to kad neko kaže da će da radi reviziju tužbe za genocid", izjavio je Vučić novinarima u Beogradu.

On je podsjetio da je odmah po izricanju presude nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Hagu rekao da se nada da to neko neće iskoristiti za bilo kakve političke reperkusije protiv Republike Srpske.

"Nisam nikome ime pomenuo", dodao je Vučić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nema podršku drugih članova Predsjedništva za svoje stavove o presudi, Vučić je rekao da Izetbegović "nema podršku gotovo nikoga ni u EU, ni u svijetu" i dodao da "svi u svijetu razumiju koliko je bitno da region bude stabilan i da se odnosi na Balkanu unaprijede".

Komentarišući napade na Srbiju i Republiku Srpsku posljednjih dana iz Sarajeva i u medijima, Vučić je rekao da je znao da sve ide u tom smjeru i upitao šta se može očekivati kad "neke novine štampaju 60 strana teksta protiv Radovana Karadžića, od čega je 15 strana protiv Republike Srpske".

Govoreći o, za sutra najavljenoj, presudi lideru radikala Vojislavu Šešelju, Vučić je naveo da ne zna sadržaj te presude, ali da ona ima manji pravni značaj od presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, "dok je ljudski značaj presude iz Haga isti".

"U ljudskom smislu biću spreman i da se o presudi Šešelju izjasnim", rekao je Vučić i dodao da ta presuda ne može da ima nikakve ozbiljne posljedice po državu Srbiju.

Vučić je potvrdio da će putovati na privredni skup u Mostar 12. aprila, s ciljem proširenja privredne saradnje Srbije i BiH.

On je naveo da će se u Mostaru sresti s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, ali i da je spreman da razgovara i sa svima drugima.

Prema njegovim riječima, ta posjeta pada uoči parlamentarnih izbora u Srbiji, zakazanih za 24. april, ali će on rado otputovati na najavljeni privredni skup u Mostaru.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

koo

30.03.2016 11:43

Ej Vucko Vucko, mani se corava posla. O kakvoj stabilnosti pricas, kakav balkan, kakav rat? Ko ce ti ratovati i ko smije zapoceti rat. NATO je vec jednom pokazao da ovdje ratove vise tolerisati nece. Samo ti plasi Evropu da bi eto ako bi ne daj boze neko pokrenu tuzbu protiv Srbije mogao rasplamsati nasilje (Tvoje rijeci). Cega se bojis, ako vec nema dokaza, neka tuzi tko hoce i koliko hoce. Bakir mali u se u biti drzi pravila igre i sve radi po zakonu, pa neka sudije odluce jel ima istine u navodima ili ne. Bakir prijeti tuzbom a ti topovima, pa ko je ovdje lud?

ODGOVORITE
Name

Re koo

30.03.2016 13:46

Napokon glas razuma, ima nade za nas, dok je takvih! Sa ovim ovcama cemo svi krepati!

Name

Daidza

30.03.2016 18:33

Problem Srbije i BiH je sto se politicari bave sudstvom i tuzilastvom zbog sabiranja jevtinih poena biraca umjesto da to ostave ljudima koji to trebaju raditi a u isto vrijeme tesko je odvojiti politiku i sudstvo kod nas.

ODGOVORITE
Name

posteno

31.03.2016 07:12

Neka sud odluči šta je istina da prestanu prepucavanja.

ODGOVORITE