Vučić: Između zemalja EU caruje egoizam

“Ovo je najveća izbeglička kriza od Drugog svestkog rata, uzdrmala je temelje EU, pokazala je da između zemalja Unije caruje egoizam, a ne solidarnost", rekao je Vučić na konferenciji "Sistem azila i migracija: Izbeglička kriza i reformski procesi"

Srbija 30.03.2016 | 11:52
Vučić: Između zemalja EU caruje egoizam

Kriza je, rekao je Vučić, pokazala i kako se i sve druge zemlje koje ne pripadaju EU odnose prema izbeglicama, kako funkcioniše vladavina prava i kako se poštuju principi.

Srbija će, rekao je, dati sve od sebe da bude deo sveobuhvatnog rešenja, ukoliko ga bude bilo.

"Ako ne bude zajedničkog evropskog rešenja, ponašaćemo se kao ljudi i poštovaćemo principe solidarnosti", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je u Srbiju prošle godine ušlo 651.000 migranata, a od početka ove - 100.000 ljudi, koji su bili registrovani i pružena im je nega, smeštaj i zaštita.

Premijer je rekao da izbeglička kriza nije bila "velika tema" iz vise razloga, između ostalog i zbog toga što Srbija nije želela da stiče političke poene, ni unutra, ni spolja, što su radile mnoge druge zemlje, pre svega zemlje EU.

"Naš odnos je bio prirodan, ljudski, normalan i racionalan i ne mislim da zbog toga treba da budemo pohvaljeni mi, nego zemlje koje su primale izbeglice za stalno", rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija nije bogata zemlja i da je to ključan razlog zbog kojeg migranti nisu želeli da ostanu na teritoriji naše zmelje, ali je dodao da se nada da će neki od njih ostati i da će Srbija postati njihova otadžbina.

Vučić je naveo da je izbeglička kriza trenutno samo odložena, a nikako rešena, zbog svih problema u Pakistanu, Avganistanu, Siriji i da će u budućnosti morat ida se radi na drugačijim mehanizmima, da se stvaraju društva koja će imati više tolerancije, jer samo društva koja su spremna na inkluziju mogu da opstanu.

Premijer, koji je i lider SNS, je rekao da, ako se dogodi da stranka koju vodi posle izbora bude u vladi, zakon o izbeglicama neće biti usvojen bez saglasnosti civilnog društva.

Konferenciji, u organizaciji Grupe 484 u partnerstvu sa Beogradskim centrom za ljudska prava i Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku, i podršku Ambasade Norveške, prisustvuje više od 100 predstavnika državnih institucija nadležnih za pitanja migracija i azila, međuanrodnih i domaćih organizacija civilnog društva.

Skup je deo projekta „Umrežavanje i građenje kapaciteta za efektivniju migracionu politiku u Srbiji" koji se sprovodi zahvaljujući podršci Ambasade Norveške u Beogradu.

Kako su istakli organizatori, organizovan je sa ciljem da svim zainteresovanim akterima bude pružen prostor za diskusiju o ključnim aspektima sistema azila i migracije.

Pored uvodnog dela konferencija se sastoji od dve panel diskusije, od kojih se prva bavi aktuelnom izbegličkom krizom, njenim širom regionalnim i evropskim kontekstom, kao i uticajem te krize na sistem azila i sprovođenje sporazuma o readmisiji.

Biće reči o institucionalnim, kadrovsim i infrastrukturnim kapacitetima koje je Srbije stavila u funkciju u novonastalim okolnostima priliva velikog broja izbeglica i migranata.

Tema drugog panela su reforme u oblasti azila i migracije u okviru Poglavlja 24 sa posebnim osvrtom na uticaj izbegličke krize na reformske procese i izmene Zakona o azilu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Boki

30.03.2016 10:12

Dobro jutro džezeri.

ODGOVORITE