Pazi, snima se: "Blejzersi iz zatvora"!

Neslavni period u istoriji Portland Trejlblejzersa tema je dokumentarnog filma, u kome će se pojaviti mnogi tadašnji košarkaši.

Košarka 07.04.2016 | 08:20
Pazi, snima se: "Blejzersi iz zatvora"!

Kada se Ol star igrač kao što je Blejk Grifin pobije sa ekonomom svoje ekipe, slomi ruku i zbog toga propusti pola sezone, to se u današnjoj NBA ligi može smatrati izolovanim incidentom.

Ili kada krilo Memfisa Met Barns ode u kuću svoje bivše supruge da bi se obračunao sa njenim aktuelnim partnerom, a to je sticajem okolnosti Derek Fišer, nekadašnji plejmejker Lejkersa i doskorašnji trener Njujorka.

Iako je posle opšte tuče na utakmici Detroit - Indijana 2003. godine NBA liga mnogo uradila na popravljanju svog imidža, incidenti su neizbežni, ali se događaju retko. Gilbert Arinas i Džavaris Kritenton su 2009. vadili pištolje jedan na drugog u svlačionici Vašingtona, nakon čega su obojica suspendovana na neodređeno vreme i to je, praktično, bio kraj njihovih karijera.

Portland Trejlblejzersi bili su poznati kao "Blejzersi iz zatvora" (Jail Blazers) zato što su slični incidenti (OK, vatreno oružje nisu koristili!) bili njihova svakodnevica u periodu od nekoliko godina, uglavnom od 2000. do 2003.

Kako je u jednoj radio emisiji otkrio tadašnji plejmejker Dejmon Studemajer (na slici), o neslavnom razdoblju inače ugledne NBA franšize upravo se snima dokumentarni film...

"Okupili smo dosta ljudi i biće zaista interesantno. Toliko interesantno da će film najverovatnije biti iz dva dela", rekao je Studemajer.

Za Portland su početkom 21. veka igrali i neki uzorni veterani, poput Skotija Pipena, Arvidasa Sabonisa i Dejla Dejvisa, ali Zek Rendolf, Ruben Paterson, Rašid Valas, Šon Kemp, Bonzi Vels, Kvintel Vuds, Džef Mekinis, Darijus Majls, bili su izvan kontrole generalnog menadžera Boba Vitsita, dok je trener Moris Čiks mogao samo da se "pravi lud" pred haosom u svlačionici.

Osim tuča na treninzima (kada je Rendolf 2003. nokautirao Patersona, praktično ga je onesposobio za predstojeći plej-of) i raznih ispada na utakmicama (Vels je jednom udario sudiju), igrači su imali ozbiljnih problema sa zakonom, zbog stvari koje su radili u slobodno vreme. Otuda i nadimak "Džejl blejzers".

Paterson je zbog napastvovanja dadilje svoje dece morao da se registruje kao seksualni prestupnik.

Rendolf je bio optužen za silovanje striptizete.

Vuds je u svojoj kući organizovao ilegalne borbe pasa.

Kemp je šmrkao kokain, a Studemajer i Valas su bili strastveni uživaoci marihuane.

Vels i Erik Barkli su se sukobili sa policijom u noćnom klubu...

"Ne brinemo mnogo šta će navijači da misle o nama. Oni nam nisu naročito važni. Mogu da nam zvižde na svakoj utakmici, ali opet će nam prići da traže autogram kada nas vide na ulici. Zbog toga su oni navijači, a mi NBA igrači", izjavio je Bonzi Vels 2002. godine za "Sports Ilustrejtid", jedan od najuglednijih magazina u SAD.

Sve to, a sigurno i mnoge stvari koje nisu "isplivale" na površinu svih ovih godina, trebalo bi da bude obrađeno u filmu o "Blejzersima iz zatvora".

"Poenta filma je da dobijete direktno svedočenje momaka koji su se tada uvaljivali u probleme. I dobićete ga", obećao je Dejmon Studemajer, popularni "Supermiš".

Ekipa Portlanda je i posle odlaska većine pomenutih košarkaša trpela posledice njihovog lošeg ponašanja, a na pravi put se vratila tek 2006, kada su debitovali Brendon Roj i Lamarkus Oldridž.

Komentari / 0

Ostavite komentar