Vladika Velimirović – gorostas među episkopima

Vladika Jovan Velimirović, koji je bio episkop šabačko-valjevski od 1960 do 1989 godine, a pre toga rektor Beogradske bogoslovije, inače sinovac, saputnik i sapatnik svog strica svetog Vladike Nikolaja (Velimirović), jedan je od najvećih, u redu znamenite galerije srpskih arhijereja.

Srbija 29.03.2016 | 13:10
Vladika Velimirović – gorostas među episkopima

Odvažnih muževa Crkve Hristove, koji su crkvenu i narodnu sudbinu preneli na svojim plećima kroz najburniji period novije srpske istorije, rekao je, u sali šabačke saborne crkve, u Šapcu, na promociji knjige o tom velikodostojniku SPC, njen autor protodjakon dr Ljubomir Ranković.

Na promociju su došli, pored ostalih, vladika Lavrentije (Trifunović), naslednik episkopa Jovana na tronu eparhije šabačko-valjevske i njegov veliki poštovalac, protojerej stavrofor Stojadin Knežević, direktor Patrijaršijske uprave u Beogradu, protojerej stvarofor Ljubo Adžić iz Beograda, Dušan Mihailović, bivši predsednik opštine Valjevo, koji je, svojevremeno, kao retko ko početkom i sredinom osamdesetih godina, ne samo negovao dobre osnose sa eparhijom, već i učestvovao u velikim poslovima na "njivi gospodnjoj" sa njenim arhijerejom, sveštenstvom, mnonaštvom i verujućim ljudima tog dela Srbije...

U vreme vladike Jovana, pored ostalog, pokrenut je kultni časopis "Glasa Crkve", eparhije šabačko-valjevske koji je dostizao tiraž i do 150.000 primeraka, koji utirao puteve duhovnosti i demokratije, ne samo u ovom delu Srbije i u Srbiji i nekadašnjoj SFRJ.

Vladika Jovan bio je sinovac vladike Nikolaja uz koga je bio od dečačkih dana, sve do 1945. godine, kada su ih fašisti razdvojili, tako što su vladiku Nikolaja odveli u logor Dahau.

Čestitajući sinovcu Jovanu što je izabran za rektora Bogoslovije u Beogradu, njegov stric, iz Amerike, šalje mu telegram-čestitku u kojoj ističe "na velikoj čast koji mu je ukazala naša crkva" i dodaje: Samo ne znam da i si to priznanje zaslužio ili tek treba da zaslužiš.

Vladika Jovan je pokazao da je zaista zaslužio da bude rektor, posvetivši se potpuno tom poslu, kao ranije profesorskom, uz ogromna odricanja - kaže Ljubomir Ranković, koji je deceniju i po bio đakon i sekretar i najbliži sardanik mlađeg Velimirovića iz čuvenog sela Lelića kod Valjeva.

Vladika šabački Lavrentije rekao je da je "vladika Jovana bio velika ličnost, veliki čovek, kojim se, s razlogom, rod ponosi i svi oni koji su ga znali i poznavali".

Gledao sam, na aerodromu u Americi, kako ljudi izražavaju divljenje gledajući našeg vladiku Jovana, koji mi je u "nasledstvo" ostavio uređenu i domaćinski uspostavljenu eparhiju- naglasiio je vladika Lavrentije.
Pod dirigentskom palicom arhijerejskog namesnika protojereja stavrofora Mirka Vilotića, svim učesnicima promocije knjige poklonjeni su njeni primerci uz prigodne ikone.

Inače, prota Mirko i njegov blizak saradnik, protojerej stavrofor Milan Aleksić iz Loznice, starešina crkve, recenzenti su knjige. Prota Aleksić se oderekao dela honorara za rad u crkvi, van parohije, da pomogne izdavanje ove knjige.

(BN/V.M.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mileva z dukic

04.03.2018 20:26

Veliki je bog i milost njegova

ODGOVORITE