U Starom Brodu krile se žrtve, ali i zločinci

“Ovdje se nije samo krila žrtva, ovdje su se prvenstveno krili zločinci“, rečeno je danas u Starom Brodu gdje su ustaške legije Jure Francetića u aprilu 1942. godine, na praznik Mladenci, pobile i u Drinu bacile oko 6.000 Srba, civila, žena i djece.

Republika Srpska 22.03.2016 | 22:52
U Starom Brodu krile se žrtve, ali i zločinci

Pola vijeka o ovom nečuvenom zločinu nije se ni pričalo ni pisalo, pa su zločinci ostali nepoznati i niko od njih nikad nije odgovarao za svoja zlodjela.

U ustaškom pokolju u susjednom selu Miloševićima ubijeno je oko hiljadu žena i djece. Preživjelo ih je samo nekoliko, a među njima i tada jedanaestogodišnji Risto Borovčanin iz Sokoca, koji je pao među leševe i tako ostao živ.

„Kad su ustaše iz šume pohrlile, nastao je pakao. Klali su sve što im je došlo pod ruku, silovali žene i djevojke i onda bacali u Drinu. Pao sam među poklane, prekrio se nekim haljinama i ućutao. Sve sam vidio i te slike mi nikad neće izaći iz glave", ispričao je danas na Starom Brodu Borovčanin.

Svjedok pokolja u Starom Brodu bio je i Miloš Bašević iz Rogatice, koji je tada imao deset godina.

„Jedan snažan ustaša uhvatio je moju trogodišnju sestru bacio je uvis, a onda na bajonetu, pa u Drinu. Bajonetima su žene i djecu tjerali po ledini i boli uživajući u tom činu. Zemlja se crvenila od krvi. Preživio sam sakriven u jednom žbunu", ispričao je Bašović.

Prema njemačkim izvorima u Drinu je bježeći ispred ustaša skočilo oko 600 srpskih djevojaka.

„Gledao sam kad su ustaše jurile, kad se pet djevojaka uhvatilo za ruke i skočilo u Drinu. Učinile su to kako ne bi bile silovane i mučene", kaže Milorad Rajak koji je uspio da preživi ovaj pokolj.

Veliki dio spasen je tako što su nedićevci i njemački vojnici čamcima prevozili nejač preko Drine sa lijeve na desnu obalu.

„Nijemci su tražili dukat po jednoj osobi koju se prevozili. Moj stric je platio za nas šestoro, ali je u njega uskočilo mnogo žena i djece, a ostali ljudi su se hvatali za konopce sa strane. Da se ne bi prevrnuo, njemački vojnicu se veslima udarali te jadne ljude koji su nestajali u vodi", prisjeća se Milorad Ćebić.

I Velimir Despotović se sjeća tih događaja i toga kad su domaćini vezali konje za čamac kako bi i njih spasili. Ovdje se pričalo da je jedna majka da bi bar spasila četvorogodišnju kćerku nju ubacila u džak, svezala konju na samar i životinju natjerala u Drinu. Srećom, konj je preplivao i spasao dijete.

U spomen-kompleksu na Starom Brodu održana je danas na Mladence sveta liturgija i parastos za sve nastradale srpske mučenike.

„Ovo je mjesto gdje mi pokušavamo da se pred Bogom iskupimo žrtvama naših mučenika", rekao je kratko sveštenik Rajko Cvjetković.

Za Tomislava Puhalca, načelnika opštine Rogatica, ovdje se čovjek na naki način osjeća uzvišenim, jer je ova generacija uspjela da učini pomen žrtvama s nadom da se ovako nešto nikad neće ponoviti.

Stari Brod je konačno postao mjesto gdje se dolazi i u miru pomoli Bogu za nevino stradale žrtve. Tu je spomen-obilježje, spomen- kapela i veliki bijeli krst koji stražari nad Drinom.

(BN TV)

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ralf

22.03.2016 19:27

... pa i danas je, iole normalna osoba, balast za za one koji su "u pravu...

ODGOVORITE
Name

Srbin

22.03.2016 19:38

Gore su ustase bile nego danas ISIL!!!

ODGOVORITE
Name

SOKOLAC

22.03.2016 19:53

Bio sam danas u Starom Brodu. Da se takav genocid vise nikad ne ponovi. Nacelniku Puhalcu sve pohvale za organizaciju.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

22.03.2016 20:26

Manite se mitomanije...

ODGOVORITE
Name

mladenci

22.03.2016 20:44

Krajnje je bolesno desetinama sad vec staraca koji su zivi svjedoci strasnog pokolja reci da su mitomani. Njemacki i Austrijski izvori tvrde da je tu stradalo 6000 djece,zena i staraca. Koji li je mit, Bog ,istorija u koju ti vjerujes? Koja li je tvoja dijagnoza i motiv sto tako pises?

Name

Re SArajlija

23.03.2016 15:19

Hrvatsko cvijeće.

ODGOVORITE