Kazne za davanje novca prosjacima

Jedan grad u Italiji odlučio je da se sa problemom prosjaka izbori na svoj način - umesto da kažnjavaju prosjake, vlasti planiraju da uvedu novčane kazne za prolaznike koji im udeljuju novac.

Zanimljivosti 21.03.2016 | 13:30
Kazne za davanje novca prosjacima

Ta odluka je objavljena nakon što su stanovnici priobalnog grada Bordigera u regionu Ligurija, na severozapadu Italije, izneli pritužbe da im lokalni prosjaci ne daju mira, prenosi "Raša tudej".

"Besmisleno je kažnjavati one koji ne mogu ili nikada neće moći da plate kazne", kaže gradonačelnik Đakomo Palanka.

On je lokalnom istu "Sekolo XIX" rekao da se ta pojava mora iskoreniti pošto se, kako ističe, iza nje često kriju prave organizacije, a najbolji način da se to učini jeste, po njegovim rečima, da se obeshrabre oni koji prosjacima daju novac.

"Za svakog ko je zaista u teškom materijalnom stanju, na raspolaganju su socijalne službe", dodao je Palanka.

Stiven Barns iz dobrotvorne organizacije "Prodžekt Rum" rekao je istom listu da podržava odluku gradonačelnika Bordigere.

"Ne samo što je ponižavajuće baciti par novčića nekome na ulici, već je daleko bolje pokazati istinsko saosećanje i ljubaznost", kaže Barns, ocenjujući da odluka gradskih vlasti eliminiše opasnost od podržavanja organizovang uličnog kriminala ili podsticanja alholizma i narkomanije.

U organizaciji "Prodžekt Rum" navode da im je cilj da se prosjacima pomogne na druge načine.

Bolje je, predlažu, da im humani ljudi - umesto da im bace koji novčić - kupe čarape, šampon ili im donesu kesu sa namirnicama iz supermarketa.

Iako je prosjačenje i dalje legalno na nacionalnom nivou u Italiji, neki tamošnji gradovi imaju sopstvene propise kad je o tome reč, te je tako Venecija 2008. godine zabranila prosjačenje i uvela kazne od 25 do 50 evra za one koji se ogluše o zabranu.

Prosjačenje je, takođe, zabranjeno u Švedskoj i Velikoj Britaniji, kao i u nekim regionima Norveške i Austrije, dok se u Grčkoj kažnjava sa šest meseci zatvora.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar