Kuba: Danas istorijska posjeta Obame

Američki predsjednik Barak Obama doputovaće večeras u dvodnevnu istorijsku posjetu Kubi poslije koji predstavlja prekretnicu poslije decenija zategnutih odnosa dvije zemlje i daje entuzijazam Kubancima, čija je komunistička vlada oštro kritikovala deset prethodnih američkih lidera.

Svijet 20.03.2016 | 11:24
Kuba: Danas istorijska posjeta Obame

U Havani je uoči posjete raspoređeno jako obezbjeđenje policije pod punom opremom, fasade na zgradama su obnovljene, a putari su asfaltirali ulice, duž kojih su postavljene američke zastave i poruke dobrodošlice uz mnogobrojne postere na kojima se Obama nalazi pored kubanskog predsjednika Raula Kastra, prenosi Rojters.

Njegova posjeta Kubi, prva u koju jedan predsjednik SAD dolazi u posljednjih 88 godina, bila je nezamisliva dok se on nije sa Kastrom u decembru 2014. godine saglasio da okonča otuđenje koje je počelo kada je kubanskom revolucijom zbačena proamerička vlada 1959.

Otkad su se zbližile, dvije strane su obnovile diplomatske veze, potpisale trgovinske sporazume o telekomunikacijama i avionskim linijama i proširile saradnju u oblasti sprovođenja zakona i zaštite prirodne sredine.Ostaju, međutim, značajna razilaženja između njih, prije svega 54-godišnji ekonomski embargo nad Kubom, čije je ukidanje Obama tražio od Kongresa, ali su njegove napore blokirali republikanci.

Kuba se žali i na "kontinuiranu okupaciju" pomorske baze u zalivu Gvantanamo, za šta je Obama rekao da neće biti tema razgovora, a uz to je tu i američka podrška disidentima i antikomunističkim radio i TV programima.Iako njegova posjeta budi optimizam u Havani, siromašni slojevi kubanskog stanovništva nisu baš sjajno raspoloženi, pošto se osjećaju zapostavljenim usred rastuće nejednakosti i porasta cijena.

Obamina politika je fokusirana prije svega na mali, ali rastući privatni sektor na Kubi, omogućivši prodaju poljoprivredne i građevinske opreme nedržavnim preduzećima, pri čemu zaposleni u privatnom sektoru već uživaju prednosti tih mjera, dok mnoge kategorije kubanskog stanovništva i dalje s malim zaradama jedva sklapaju kraj sa krajem, zaključuje Rojters.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar