Na snazi sporazum Evropske unije i Turske

Od ponoći je na snazi sporazum Evropske unije i Turske o rešavanju migrantske krize, prema kojem migranti koji dolaze u Grčku biće slati nazad u Tursku ako ne budu zatražili azil ili ako njihov zahtev bude odbijen.

Svijet 20.03.2016 | 11:16
Na snazi sporazum Evropske unije i Turske

Zauzvrat bi, izbeglice iz Sirije, koje su već u Turskoj, bile premeštane u zemlje Evropske unije. Priliv izbeglica koje dolaze na grčka ostrva je porastao pred stupanje na snagu tog sporazuma a grčke vlasti tvrde da momentalna primena tog sporazuma neće biti moguća.

Pariz i Berlin su spremni da upute 600 policajaca i stručnjaka za azil u Grčku, rekli su ministri unutrašnjih poslova dve zemlje.

Dvojica migranata nađena su mrtva u čamcu koji je pristao na grčko ostrvo Lezbos danas, prvog dana primene sporazuma Evropske unije i Turske o postupanju prema novim pridošlicama.

Medicinsko osoblje pokušalo je da reanimira dvojicu muškaraca, ali je pokušaj oživljavanja bio bezuspešan, prenela je agencija AP.Oko 2.500 migranata trenutno boravi u skloništima na Lezbosu i drugim grčkim ostrvima.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar