Tri verzije uzroka pada ruskog "boinga"

Ruske vlasti, kao tri osnovne verzije pada aviona kompanije "Flajdubai" kod Rostova na Donu, razmatraju - tehničku neispravnost, složene vremenske uslove i grešku pilota.

Svijet 19.03.2016 | 21:46
Tri verzije uzroka pada ruskog "boinga"

Predsednik Istražnog odbora Vladimir Markin potvrdio je da su pronađene crne kutije aviona, koje su, prema rečima stručnjaka, u dobrom stanju, prenosi Sputnjik.

Vizuelni pregled dve crne kutije aviona "boing" koji se srušio kod Rostovu na Donu navodi na pretpostavku da će one moći da budu dešifrovane, izjavio je direktor Rosavijacije Aleksandar Neradko.

Šef Saobraćajnog odbora Državne dume Jevgenij Moskvičev smatra, pak, da su ključnu ulogu u katastrofi odigrali loši vremenski uslovi.

"Avion je potpuno nov. To što je dva sata kružio naokolo, kao i to što su avioni pre njega odleteli za druge aerodrome, govori o tome da je vetar bio jak“, objasnio je Moskvičev.

Izvršni direktor "Flajdubaija" Gejt el Gejt izjavio je da isključuje mogućnost eksplozije u avionu rekavši da "nema nikakvih sumnji da bombe u avionu nije bilo“.

Istraga će trajati oko dva meseca, a možda i duže, saopštili su istražni zvaničnici.

U oblasti Rostova na Donu gde se srušio avion objavljena je vanredna situacija.

Šezdeset dve osobe, koliko se nalazilo u putničkom avionu koji je leteo iz Dubaija prema jugu Rusije, poginule su kada se letelica srušila prilikom drugog pokušaja sletanja na aerodrom u Rostovu na Donu, objavili su ruski zvaničnici.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije navelo je da je "boing 737-800" niskotarifne avio-kompanije "Flajdubai" pao noćas u 3:50 po lokalnom vremenu, kao i da su u avionu u najvećem broju bili državljani Rusije.

"Avion je pao na tlo i raspao se. Prema prvim podacima, bilo je 55 putnika i sedam članova posade. Svi su poginuli", navedeno je u saopštenju Istražnog komiteta Rusije.

Guverner regiona Rostov Vasilij Golubjev rekao je da će porodica svake žrtve dobiti milion rubalja, što je oko 14.800 dolara, navodi Sputnjik.

On je na državnoj televiziji naveo da je u avionu bilo sedmoro dece.

Avion je pao u okviru aerodromskog područja, oko 250 metara pre početka piste, a ruski mediji navode da su uslovi vidljivosti bili loši.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije navelo je u saopštenju da šest članova posade nisu bili ruski državljani. Ministarstvo je objavilo listu putnika i članova posade koji su stradali u avionskoj nesreći.

Inače, "Aeroflot" je zbog nesreće otkazao sve letove za Rostov na Donu i iz njega planirane za 19. i 20 mart.

Prema mišljenju ruskog avijacionog eksperta Romana Gusarova, razlog pada aviona "Flajdubai" u Rostovu na Donu mogao bi da bude ljudski faktor.

"Još je malo činjenica, ne bih hteo da spekulišem, ali uprkos veoma teškim vremenskim uslovima, u svakom slučaju, to je najverovatnije ljudski faktor. Prvo, pogrešno je doneta odluka da se avion prizemljuje u lošim vremenskim uslovima. Dalje, greška u pilotiranju. To pod uslovom da u avionu nije bilo nikakve vanredne situacije", rekao je Gusarov, glavni urednik ruskog portala "Avio".

On pretpostavlja da je kapetanu aviona ponuđeno da ode na rezervni aerodrom pošto je to uobičajena praksa.

"Ako pilot shvata da su meteorološki uslovi takvi da on ne može da spusti avion, dispečer mu obavezno nudi alternativnu varijantu gde bi mogao da odleti ako je vec? skoro dva sata leteo (iznad aerodroma). A zar se šta može prebaciti aerodromu? Odluku donosi kapetan", objasnio je Gusarov.

Agencija Interfaks navodi, pozivajući se na obavešten izvor, da su eksperti obavili preliminarnu analizu radio razgovora dispečera sa posadom "boinga". Prema rečima tog izvora, snimci razgovora su oduzeti i proučavaju se.

Prvi podaci ukazuju da je do trenutka havarije let aviona proticao uobičajeno. Glasovi članova posade su bili mirni i nisu ukazivali ni na kakve probleme u avionu do njegovog pada.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Milorad

19.03.2016 17:50

Ovo je postala svakodnevnica,svako malo pada avion? Gdje su ti srtucnjaci da naprave napokon nesto...nekakvu "crnu kutiju!" za putnike?! U slučaju pada aviona da se ljudi spase,nekakav katapult za putnike i osoblje...MISLIM DA JE TO MOGUCE

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2016 08:10

Nesto tako se ocekuje da bude pusteno u rad na novom trebinjskom aerdromu, Jer Baja kaze daje ta firma vec osnovana , mozda i jeste al za pranje miliona.

Name

Михаило Микић

19.03.2016 18:44

Сличан начин размишљања руски званичника имали смо и прошли пут када је авион оборен пометањем бомбе од стране муслимански терориста!

ODGOVORITE
Name

Hm

19.03.2016 22:30

I ovaj je najvjerovatnije oboren po nalogu Isila. S tim da je moguće da se radi o pilotu samoubici.

Name

Jovo

20.03.2016 11:09

Ovo nije ruski avion ! Avion je pao u ruskom gradu ali je kompanija iz Emirata!

ODGOVORITE
Name

bluka

20.03.2016 12:22

Interesantno...na snimku od juce se vidi kako VATRENA KUGLA (dakle zapaljen avion) pada kao cigla i razbija se od zemlju. A Rusi kazu nema bombe?

ODGOVORITE