EL: Simonović srušio Unikahu, Zvezda na korak od Top 8!

Na muci se poznaju junaci! Zvezdina snajperska brigada sa drugog mesta gleda ka četvrtfinalu! Marko Gudurić i Marko Simonović uneli enormnu dozu energije koja je izazvala potpunu eksploziju u drugom poluvremenu, za vrlo važnu pobedu nad Unikahom.

Košarka 18.03.2016 | 23:15
EL: Simonović srušio Unikahu, Zvezda na korak od Top 8!

Od očaja do blistavog sjaja i drugog mesta na tabeli Grupe E! Crvena zvezda je posle dva kvartala velikih muka prosula pravu magiju pred Unikahu u drugom poluvremenu za pamćenje, a snajperska brigada na čelu sa Markom Simonovićem i Markom Gudurićem učinila je da klub sa Malog Kalemegdana posle 11. kola u Top 16 fazi sa druge pozicije gleda ka četvrtfinalu Evrolige - 78:72 (12:20, 15:23, 26:17, 25:12)!

Mada je put do pobede bio izuzetno težak i trnovit, Crvena zvezda je još jednom pokazala da ima izuzetno jak karakter, ogromno srce i velike borce u svom sastavu, koji su se junački borili do poslednjeg zvuka sirene, napravili najveći preokret ove sezone i tako uspeli da nadoknade veliki minus od 18 poena i dođu do izuzetno značajnog trijumfa. A što je najvažnije - Zvezda je pogodila čak osam trojki u drugom delu.

Uz još jedno odlično Jovićevo izdanje, koji je imao sveukupno izvanredan učinak, nadovezali su se Simonović i Gudurić odradili su izuzetan posao i sa šest trojki poništili rivalov moćan učinak u prvom delu.

Da je umor prilično sustigao crveno-bele posle teškog meča protiv Cedevite bilo je jasno baš u prvom poluvremenu. Mnogo neiznuđenih grešaka, pogrešnih dodavanja i ishitrenih šuteva imali su učenici Dejana Radonjića, što je prilično „oborilo“ ekipu. Tarens Kinzi je u nekoliko navrata „izmišljao“ akcije i umeo da poentira, Jović je zajedno sa njim donekle uspevao da parira rasterećenim Andalužanima, dok je veliki pritisak u reketu iz ritma izbacio Kvinsija Milera i Majka Cirbesa. Nije Unikaha delovala toliko dobro i moćno na parketu, koliko je znala da diktira tempo i iskoristi svoje najjače oružje u datom trenutku - Nemanju Nedovića.

Veliku glavobolju zadavao je izgubljeni sin Crvene zvezde bivšem klubu. Posle nekoliko dobrih poteza Nedovićevo samopouzdanje išlo je do svodova Palate sportova Hoze Marija Martin Karpena, ruka se potpuno opustila, a na sve to eksplozivni bek je svoj bogomdani atletski kvalitet pretvarao u neočekivano visoku prednost, koja je na poluvremenu iznosila čak 16 poena i Zvezdu tako bacio u potpuni očaj. Tačnije, koliko je i Nedović imao koševa u datom periodu.

Crvenoj zvezdi mnogo je nedostajala jedna šok terapija, odnosno eksplozija jednog igrača kako bi Zvezdina mašinerija konačno uhvatila pravi zalet i konačno pokazala da u Malagu nije došla turistički, već da bi se u Beograd vratila sa jednom od najvažnijih pobeda u poteri za mestom u četvrtfinalu.

„Penicilinski“ šok za Malagu stigao je u poslednjem momentu, a baš kao protiv Reala, Himkija i Bajerna u Beogradu i ovog puta pokretačka snaga Crvene zvezde bio je levoruki as - Marko Gudurić! Kao dar sa neba stigli su koševi mlade nade aktuelnog šampiona Srbije i Jadranske lige, ali upravo su njegove trojke, njegovi dobri potezi u odbrani i hladna glava konačno pokrenuli Crvenu zvezdu. Velika panika uvukla se u Unikahine redove, jer su na parketu delovali sve nesigurnije.

Jasno je bilo svima u redovima beogradskog sastava polovinom treće deonice da je pravi trenutak da se krene u trijumfalni juriš. Gudurićevim trojkama priključio se i Marko Simonović sa dva vrlo važna dalekometna hica, ali i Vasilije Micić i Vladimir Štimac, koji su svoje uloge odlično odradili iz drugog plana.

A onda je Simonović naštelovao nišanske sprave i potpuno izrešetao koš rivala, koji u poslednjoj četvrtini gotovo da nije ni postojao. Potpuno izgubljeno i bezidejno izgledali su igrači Đoana Plaze, Unikahin trener pokušao je sa raznim varijantama na obe polovine terena i nekim kombinacijama koje nije do tada koristio... Ali od Nedovićeve renesansne u prvom poluvremenu nije ostalo gotovo ništa, dok Džek Kuli, Edvin Džekson i Vil Tomas nisu mogli da nadomeste izostanak nekoliko važnih igrača - Stefana Markovića, Džamara Smita.

Na kraju Stefan Jović imao je 16 poena, sedam asistencija i pet skokova, Gudurić i Simonović imali su po 12, a Miler 11 poena. Kod domaćina Nedović je imao 22 koša.

REZULTATI 11. KOLA:

GRUPA E

Efes - Cedevita 80:76
Unikaha - Crvena zvezda 72:78

u četvrtak:

Fenerbahče - Darušafaka 77:69
Panatinaikos - Lokomotiva 84:79

TABELA: Fenerbahče 10-1, Lokomotiva 7-4, Zvezda 7-4, Panatinaikos 7-4, Efes 5-6, Unikaha 3-7, Darušafaka 3-8, Cedevita 2-9.

Parovi sledećeg kola: Lokomotiva - Zvezda, Darušafaka - PAO, Cedevita - Fenerbahče, Efes - Unikaha.

U jedinom meču Grupe F igranom u petak, Olimpijakos je kao domaćin savladao Žalgiris 74:59 (14:15, 25:15, 19:11, 16:18).

Atinjani su ovom pobedom sačuvali nadu da mogu do Top 8, ali da bi nastavili u tom smeru, moraće u naredom kolu da savladaju Real Madrid kod kuće.

Printezis je ubacio 17 poena, a Papanikolau 11 i to su bila jedina dva igrača u domaćem timu sa dvocifrenim učinkom ove večeri. I gosti su ih imali samo dvojicu, Vugiukas je ubacio 14 (uz pet skokova), a Jankunas 12 (uz sedam skokova).

Zanimljiv je bio učinak Otela Hantera, centra Olimpijakosa, koji je meč završio sa 11 skokova, ali bez poena za 17 minuta u igri (0/3 šut za dva).

GRUPA F

Olimpijakos - Žalgiris 74:59

u četvrtak:

CSKA - Laboral 90:78
Barselona - Real Madrid 72:65
Bamberg - Himki 84:79

TABELA: CSKA 8-3, Laboral 7-4, Barselona 6-5, Real 6-5, Himki 5-6, Olimpijakos 5-6, Bamberg 5-6, Žalgiris 2-9.

Komentari / 0

Ostavite komentar