SAD: Predsjednički kandidati kao osnovci

Glavni kandidati u trci za Belu kuću koriste reči i gramatičke konstrukcije učenika šestog i sedmog razreda osnovne škole, saopštio je večeras američki Institut za jezike Univerziteta Karnegi Melon.

Svijet 16.03.2016 | 22:55
SAD: Predsjednički kandidati kao osnovci

Istraživači su naveli da je među kandidatima najgori milijarder Donald Tramp koji koristi gramatičke konstrukcije na nivou učenika seštog razreda osnovne škole i rečnik đaka sedmog razreda, odnosno uzrasta deteta od 12 i 13 godina.

Institut je proučio leksiku i gramatiku govora pet kandidata, Trampa, Teda Kruza, Marka Rubija, Hilari Klinton i Bernija Sandersa, upoređujući ih s govorima bivših američkih predsednika.

S leksiščke tačke gledišta, Tramp se izražava kao đak sedmog razreda, Kruz, kao učenik osmog razreda, a Hilari Klinton je skoro na nivou đaka prve godine srednje škole, dok su Rubio i Sanders najbolji, kao učenici druge godine srednje škole.

Gramatički gledano, Tramp koristi konstrukcije đaka šestog razreda a ostalih kao učenici šestog i sedmog razreda.

U studiji se navodi da se vokabular kandidata osiromašuje poslednjih nekoliko nedelja, jer sada imaju tendenciju da koriste jednostavnije reči.

Gramatički posmatrano nijedan kandidat nije dostigao nivo Abrahama Linkolna, koji je upoređen kao maturant, navodi se u studiji i dodaje da niko nije bio ispod nivoa Džordža Buša mlađeg koji je koristio konstrukcije jedva na nivou đaka iz šestog razreda.

Dodaje se da je vokabular predsednika Linkolna, Ronalda Regana, Bila Klintona i Buša, kao i sadašnjeg predsednika Baraka Obame na nivou đaka osmog razreda.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Super

17.03.2016 08:01

Jos samo da konstatuju da te razrede nisu ni zavrsili i eto veselja. Inace za Americkog Janeza Jansu je i ovo puno posto Tramp koristi ulicni rijecnik pun vulgarnosti.

ODGOVORITE
Name

Potomak Cice DrazeIII

17.03.2016 12:16

SAMO TRAMP MOZE VRATITI UGLED AMERICI KLINTONOVA JE ISTROSENA NEMA SANSE SATRCE JE TRAMP;GOTOVA JE PROPADA BUSOVA I KLINTONOVA IMPERIJA,

ODGOVORITE