Optužnica za trgovinu ljudima i pranje novca

Srpko Vučenović iz Gradiške tereti se da je primio više od dva miliona KM nastalih krivičnim djelom trgovine ljudima i eksploatacije radnika iz BiH u Azerbejdžanu.

Bosna i Hercegovina 11.03.2016 | 22:52
Optužnica za trgovinu ljudima i pranje novca

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Srpka Vučenovića koji se tereti da je primio više od dva miliona KM nastalih krivičnim djelom trgovine ljudima i eksploatacije radnika iz BiH u Azerbejdžanu, a koji je nakon toga plasirao u platni promet.

Vučenović se tereti da je od 2008. do 2013. godine na svoje devizne račune, koje je imao otvorene u nekoliko banaka na području Republike Srpske, bez pravnog osnova, primio oko 730.000 američkih dolara i 512.000 evra pribavljenih izvršenjem krivičnog djela trgovine ljudima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Novac su mu, radi prikrivanja njegovog stvarnog porijekla, uplatila njegova braća Božo i Milan Vučenović, protiv kojih se vodi sudski postupak zbog krivičnog djela organizovanog kriminala, trgovine ljudima i pranja novca, a u vezi sa nezakonitostima radne eksploatacije radnika iz BiH na gradilištima u Azerbejdžanu.

Uplate novca u različitim iznosima u više navrata vršene su i putem njima poznatih osoba i "of šor" kompanija sa Novog Zelanda, Paname, Velike Britanije i Azerbejdžana.

Optuženi se tereti da je, iako je bio svjestan da novac potiče od izvršenja krivičnih djela, po nalogu Bože i Milana Vučenovića, novac koristio za kupovinu nekretnina i opreme, kao i plaćanja u redovnom platnom prometu.

Vučenović se tereti da je novac čiji iznos prelazi 200.000 KM, za koji je znao da je pribavljen krivičnim djelom, primio, zamijenio, držao, s njim raspolagao i na drugi način prikrio novac, čime je počinio produženo krivično djelo pranja novca.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kos

12.03.2016 06:58

He he da je jedini nije dao procenat kom treba. I sad imas ovo sto imas.....tako to ide.

ODGOVORITE
Name

Crni

12.03.2016 18:14

Lako je danas bijedu povući za nos gdje hoćeš boga se ne bojite

ODGOVORITE