Zagreb pravi čistku među ambasadorima

Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač smenjuje 17 ambasadora u Vašingtonu, Londonu, Parizu, Berlinu, Rimu, Briselu, Ljubljani, Beogradu, Sarajevu, Podgorici, piše "Globus".

Region 09.03.2016 | 08:00
Zagreb pravi čistku među ambasadorima

Sedamnaest hrvatskih ambasadora uskoro će se vratiti u Hrvatsku, a tokoml leta i posle njega, u hrvatske diplomatske misije u svetu otići će novi ljudi.

"Globus" piše da prioritet što pre postići dogovor o imenovanju novih ambasadora u Vašingtonu, Londonu, Parizu i Moskvi, a vrlo brzo doći će na red i promena ambasadorke u Crnoj Gori.

“Oni koji su došli po političkoj liniji moraju i otići, u to nema sumnje. Istovremeno prazne stolice treba popuniti, kao što treba razmišljati i o novim ljudima na mestima koja su sada kadrovski ispod kapaciteta. A takvih ima”, piše list.

Uskoro treba očekivati promene i u Berlinu i Rimu, gde su ambasdori postavljeni po “političkoj liniji”.

Vrlo brzo na red bi mogle doći i kadrovske promene u Stalnom predstavništvu Hrvatske u EU, ali se pominju i promene u ambasadama u Ljubljani, Sarajevu i Beogradu, iako ambasadorima još nije kraj mandata.

Reč je o jednoj od najvećih smena u istoriji hrvatske diplomatije. Kako će biti doživljena, kao čistka ili uobičajena procedura imenovanja novih ljudi, zavisi o optici gledanja na sve to, ocenjuje list.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Md

09.03.2016 11:36

Mora da nisu dovoljno ustaše pa Kolindica mijenja

ODGOVORITE
Name

OO7

10.03.2016 15:22

Svi kojima je đed ili baba bili Srpske krvi se smenjuju.Samo se bojim da neće imati dovoljno ambasadora,jer....

ODGOVORITE