Ovo vas može ubiti u frizerskom salonu!

Nisu u pitanju hemikalije, makaze ili aparati za sređivanje kose...

Zanimljivosti 07.03.2016 | 16:30
Ovo vas može ubiti u frizerskom salonu!

Kada idete da se ošišate, ofarbate ili fenirate, najbolji deo iskustva u frizerskom salonu takođe može biti i najopasniji.

Opušteno ste zabacili glavu u lavabo i uživate u masaži i pranju kose, ali ne slutite da to može biti uzrok moždanog udara!

Kako?

Svaka aktivnost koja uzrokuje hiperekstenziju vrata (kada nagnete glavu nazad do tačke neprijatnosti) može oštetiti jednu od četiri arterije koje snabdevaju vaš mozak krvlju.

Ne pokreće se nakon ovoga svaki put moždani udar, ali veliko cepanje može blokirati arteriju, dok manja oštećenja mogu prouzrokovati stvaranje ugrušaka koji migriraju ka mozgu i prekidaju protok krvi u određenim mestima, objasnio je profesor i direktor neurologije u bolnici u Masačusetsu Aneš Singal.

Najjeziviji deo je taj da oštećenje ovih arterija neće stvoriti bol, pa možete i da ne primetite da nešto nije u redu sve dok samih simptoma moždanog udara poput iznenadne glavobolje u predelu iznad obrva, ukočenost vrata, nemogućnost govora, slabljenje facijalnih pokreta, slabosti u nozi ili ruci, gubitak vida ili poteškoće pri hodanju. Svi ovi simptomi s emogu pojaviti u roku od nekoliko dana ili nedelja od trenutka povrede.

U takvom slučaju, doktor Singal savetuje da ignorišete savete da popijete aspirin, jer to može nekada i pogoršati situaciju, već da odmah pozovete Hitnu pomoć ili odete kod lekara. Što pre vam se pomogne (idealni bi bilo tri sata nakon što se pojave prvi simptomi), to su bolje šanse da preživite i oporavite se bez neželjenih posledica.

Iako sve ovo zvuči strašno, važno je i napomenuti da se odlazak u frizerski salon retko pretvori u moždani udar, a nije poenta da prestanete da idete u frizerske salone da perete kosu, već da u slučaju neprijatnosti ili neudobnog položaja, to naglasite i promenite pozu kako bi vam bilo što udobnije u predelu vrata.

Ovo takođe važi i za odlazak kod zubara, gde položaj stolice može da ugrozi vaš vrat, ističe doktor Singal, koji iz istog razloga savetuje i izbegavanje poseta kiropraktičaru.

On upozorava i da iznenadni pokreti koji mogu nastati pri naglom kočenju automobila ili trzajima na rolerkosterima isto tako mogu oštetiti arteriju u vratu.

Poenta je - budite pažljivi sada kada znate šta sve može neprimetno da vas povredi i to kobno!

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar