I za Černobil su tvrdili da je bezbjedan!

Trgovska gora ne može biti mjesto skladištenja nuklearnog otpada, smatraju stanovnici i lokalne vlasti u Dvoru, ali i okolnim opštinama na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dvodnevnu javnu raspravu na ovu temu u Dvoru organizovao je Državni zavod za radiološku i nuklearnu bezbjednost Hrvatske odakle su poručili da bi se sve moglo "upakovati u jedan potpuno siguran sistem".

Bosna i Hercegovina 05.03.2016 | 17:10
I za Černobil su tvrdili da je bezbjedan!

Granica koja dijeli Hrvatsku sa Bosnom i Hercegovinom ne dijeli problem stanovništva.

“Ne nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori”, stav je većine građana Dvora i okolnih opština sa obje strane rijeke Une.

"Pa to je zatrovanje do kraja i šta ima naroda onda da se bavi poljoprivredom koje više neće biti. Neće biti ni voćarstva ni pčelerastva", smatra Stevan Nišević iz Dvora.

"Juče su bili ovi iz Novog Grada, ima podrška i iz Kostajnice takođe. Nije u pitanju samo Dvor već čitava županija", navodi Dobrivoje Dragišić iz Dvora.

Otpad iz Nuklearne elektrane Krško i Instituta Ruđer Bošković mogao bi biti skladištena u kasarni Čerkezovac, na tri kilometra od granice sa BiH.

"Ako ga smjestite na trougao u špicu na spram granice tako da 70 procenata uticajne zone bude na teritoriji druge države, onda mi to doživljavamo kao nekorektan čin susjedne države", objašnjava Edin Delić, profesor Univerziteta u Tuzli.

Hrvatska se obavezala da će ekološki prihvatljivo riješiti problem skladištenja postojećeg radioaktivnog otpada, stav je Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu bezbjednost Hrvatske.

"Moramo dokazati da aktivnosti koje se provode u Hrvatskoj ne ugrožavaju teritoriju BiH. To je naša obaveza, ali isto tako pravo Republike Hrvatske je da na svom teritoriju provodi aktivnosti kako misli da je najbolje", objašnjava Saša Medaković iz Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu bezbjednost Hrvatske.

Savremeni i bezbijedni uslovi skladištenja ne ulivaju nadu stanovništvu sa ovog prostora.

"Mi znamo i da je Nuklearna elektrana u Černobilu bila bezbjedna, kao i Fukushima u Japanu, ali mi nikada ne možemo predvidjeti neku prirodnu katastrofu koja to sve može dovesti u pitanje", stav je Snježane Railić, načelnice Novog Grada.

Prihvatanje lokalne zajednice značilo bi i benefite na godišnjem nivou koji su 10 puta veći od opštinskog budžeta što je za milion evra više kroz direktna ulaganja. Zbog čega stanovništvo i sumnja u lokalnu vlast Dvora.

Izvor: N1

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ilija

05.03.2016 19:54

Ako je tako siguran taj otpad neka ga skladište odmah pored nuklearke u krškom. Uštedjeće na prevozu.

ODGOVORITE
Name

Hm

05.03.2016 22:46

Pa sta mislite zasto su vas primili u EU?

ODGOVORITE