Poništena odluka o podizanju krsta

Makedonska Vlada noćas je na hitnoj sjednici donijela odluku o poništavanju rješenja skopske opštine Butel o izgradnji metalnog krsta na kružnom toku na ulazu u opštinu.

Region 05.03.2016 | 09:30
Poništena odluka o podizanju krsta

Odluka je donesena zbog protivljenja člana vladajuće koalicije, najveće političke formacije Albanaca - Demokratske unije za integraciju /DUI/ o izgradnji vjerskog simbola u multietničkoj opštini.

Demonstranti Albanci, koji su prije dvije večeri zatrpali temelje za izgradnju krsta, visine 55 metara, srušili ogradu, postavili šatore i albansku zastavu na mjestu gdje je bilo planirano postavljanje ovog pravoslavnog obilježja, nakon ove odluke napustili su kamp.

Potpredsjednik DUI i predsjednik skopske opštine Čair Idžet Medžiti, koji je sa grupom partijskih funkcionera predvodio protest, rekao je da je postignut institucionalni dogovor uz posredovanje međunarodne zajednice i da se demonstranti povlače zbog Zadušnica, kako ne bi došlo do sukoba, imajući u vidu da preko te raskrnice prolazi mnogo građana koji idu na groblje.

U sinoćnim sukobima demonstanata Albanaca i Makedonaca, koji su organizovali kontra-protest s ciljem odbrane odluke o izgradnji vjerskog obilježja, povrijeđene su tri osobe.

Na području Skoplja već su izgrađena dva krsta, od kojih je najimpresivniji na uzvišici Vodno, koji se vidi iz skoro svih dijelova grada.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ug

05.03.2016 09:11

I treba ovo Makedoniji . Potrčali su da se odvoje od Srbije . Sad neka im Šiptari komanduju i uvode red .

ODGOVORITE
Name

Azimi Aljeti

05.03.2016 09:23

U sred makedonske zemlje porušiše im temelje i pobodoše albanske zastave! Makedonci su jadniji čak i od Srba.

ODGOVORITE
Name

OO7

05.03.2016 13:05

Vlada demantuje i da se sastala.

ODGOVORITE