“Novi Zakon o radu nema manjkavosti”

U Srpskoj se još ne stišava galama oko novog Zakona o radu. Sukobljavanje mišljenja obilježilo je i predstavljanje Zakona u Bijeljini. I dok iz Ministarstva tvrde da Zakon nema manjkavosti i da njime nisu ugrožena radnička prava, sa druge strane predstavnici sindikalnih organizacija nisu zadovoljni. Ističu da mnoge odredbe nisu jasno definisane, a i usvajanje po hitnom postupku je i više nego sumnjivo.

Republika Srpska 04.03.2016 | 22:56
“Novi Zakon o radu nema manjkavosti”

Prestanak radnog odnosa, mogućnosti odlaska u penziju, isplata otpremnina i pravo radnika na plaćeno odsustvo najčešće su odredbe novog Zakona o radu za koje se interesuju radnici, nabraja pomoćnik ministra za rad Republike Srpske Mira Vasić i objašnjava:

“Naš odgovor je da imamo 11 pitanja koja se isključivo definišu kolektivnim ugovorima. Kada dobijemo novi opšti kolektivni ugovor, te pojedinačne i granske, tada će mnogo toga biti jasnije, ali zato imamo prelazni period kada radnici sa postojećim kolektivnim ugovorom ostvaruju svoja prava u obimu koji nije definisan u Zakonu o radu.”

Vasićeva podsjeća da je novi Zakon o radu prilagođen pravnim tekovinama EU i usklađen sa konvencijama Međunarodne organizacije rada. Na pitanje da li novi zakon o radu ima određene manjkavosti odgovara:

“Ne. Nema manjkavosti. Možda par tehničkih grešaka zbog amandmanskog djelovanja i usvajanja većeg boja amandmana na samoj sjednici NS Republike Srpske, a druge nedostatke zasad nismo utvrdili.”

Rasprava o Zakonu o radu dolazi sa zakašnjenjem, tvrdi v.d. direktora Poslovnog zadružnog saveza “Agro Semberija” Mile Mirković. On naglašava da je Zakon usvojen po hitnom postupku i da je to gotova stvar. Za sve primjedbe kaže da je kasno, a da su sve rasprave bespotrebne. Jedino ostaje da se vidi kako će se Zakon primjenjivati.

“Mi se pozivamo na Zakon o radu iz Federacije BiH, a koliko znamo taj zakon je u Federaciji BiH proglašen neustavnim”, kaže on i dodaje:

“Treba napraviti analizu i smanjiti parafiskalne i fiskalne obaveze prema preduzećima, privredi, da bi se stvorili uslovi da ne ide sve na teret radnika. Na ovaj način se sve preko poslodavaca i njihovih zahtijeva svaljuje na leđa radnika, što po mom mišljenju nije korektno i nije realno.”

U nizu nedorečenosti je i otvaranje disciplinskog postupka, te obeštećenje radnika. Iz Sindikalne organizacije bijeljinskog “Patriota” ukazuju da se sve svelo na osnivanje mirovnog vijeća. Podvlače, nije definisan ni rok u kojem bi trebalo da dođe do poravnanja između poslodavca i radnika.

“U Zakonu o radu se kaže da poslodavac nije dužan da vrati radnika na radno mjesto, ukoliko je ono zauzeto. Ne vidimo razloge za nenadležnost sudova za povratak radnika na radno mjesto na kojem je bio. Takođe, tu je i visina nadoknade koju Zakon ne precizira”, kaže predsjednik sindikalne organizacije “Patriota” Radojica Ilić.

Predstavljanje novog Zakona o radu koji je u primjeni od 20. januara organizovalo je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske u bijeljinskom Centru za kulturu pred više od 70 poslodavaca i predstavnika sindikata u bijeljinskoj regiji.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pero

04.03.2016 18:39

Uvodite. Čist robovlasnicki sistem

ODGOVORITE
Name

Nisam citao

05.03.2016 01:41

Koji clan Zakona je robovlasnicki?

Name

Ранко75

04.03.2016 19:41

За огромну већину народа овај закон није ни битан (незапослени и пензионери)

ODGOVORITE