Evropa najavljuje vraćanje Šengena

Evropska unija će danas objaviti "nacrt plana" za ponovnu potpunu primjenu "šengenske zone" slobodnog kretanja.

Region 04.03.2016 | 08:40
Evropa najavljuje vraćanje Šengena

"Šengenske zone" je blizu kolapsa usjled toga što su pojedine zemlje zbog izbjegličke krize ponovo uvele pogranične kontrole, navodi agencija AFP, koja je imala uvid u taj dokument.

Plan podrazumijeva hitno formiranje sistema obalske straže EU i ojačanje spoljne granice Grčke, koja je glavna tačka za ulazak izbjeglica i migranata u Evropu, preneo je AFP.

Nakon gotovo dvije decenije slobodnog putovanja u većem dijelu Evrope, 26-člana "šengenska zona" je na ivici kolapsa, pošto su neke članice jednostrano uvele pogranične kontrole kako bi spriječile migrante da iz Grčke stignu do bogatijih zemalja na sjeveru Evrope.

"Danas ćemo usvojiti nacrt plana o tome kako ponovo vratiti na snagu 'šengenski sistem' u potpunosti", rekao je izvor iz Evropske komisije. Budući da se Evropa suočava sa najtežom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata, u planu EK se navodi da je potpuna primjena šengenske zone "od ključne važnosti za Evropsku uniju kao cjelinu".

Ukoliko sve propadne i bude neophodno uvodjenje graničnih kontrola, "to bi označilo rušenje centralnog stuba procesa ujedinjenja EU", navodi se u dokumentu.

EK upozorava i da bi ekonomski troškovi pada "šengenske zone" u narednih 10 godina mogao da iznosi 1,4 biliona evra, podsjea Tanjug. U Evropu je od početka 2015. godine stiglo više od 1,13 miliona izbjeglica, od kojih je većina stigla prvo u Grčku iz Turske, da bi zatim balkanskom rutom došle do Njemačke, Švedske i drugih država.

NN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

21 vijek

04.03.2016 08:00

Evropa, Evropska unija, poprište terora i terorističkih akcija. Za to treba dobro se zahvaliti Americi!

ODGOVORITE
Name

goran

04.03.2016 10:20

Evropa se raspada na2dijel ,to se mora desit u naredne4 godine,damo dok se malo emigranti smire

ODGOVORITE
Name

Md

04.03.2016 17:06

Kako arapi vršljaju po EU postavlja se pitanje dali to uopšte postoji,Njemačka nezna gdje su 130 000 arapa Italijani nikad nisu ni znali ni koliko dolazi ni odlazi u Austriji nije ništa bolje u Grčkoj haos sad mogu da postavljaju šta hoće kasno je

ODGOVORITE