Počela evakuacija stoke u Srpcu

Iako je vodostaj rijeke Save u blagom porastu, stanje na poplavljenom području srbačke opštine postaje sve teže. Ova rijeka je na mjernom mjestu kod Srpca premašila kotu redovne odbrane od poplava za 6 centimetara i dostigla nivo od 866 centimetara.

Republika Srpska 03.03.2016 | 17:27
Počela evakuacija stoke u Srpcu

U priobalnom području, između rijeke i odbrambenog savskog nasipa, nizvodno od mjesne zajednice Bajinci, do Bosanskog Kobaša i Korova, poplavljeno je više od hiljadu hektara obradivih površina i blokirano dvadesetak domaćinstava i gospodarskih objekata, ali voda još nije ušla u kuće. Pod vodom su i znatne površine zasijane ozimim usjevima.

„Najveće površine zemljišta imam u nezaštićenom području koje su uglavnom pod vodom. Poplavljeno je i desetak dunuma pšenice, tako da od prinosa ove godine neće biti ništa“, kaže Darko Lajić iz Bajinaca.

U Kobašu je juče evakuisano 40 ovaca Nedžida Kapidžića, zbog straha da će voda prodrijeti u štalu koja se nalazi blokirana na obali rijeke Save. Ovdje je sve spremno da se pomogne u zaštiti imovine u slučaju potrebe.

U opštini Srbac na snazi su mjere redovne odbrane od poplava, kažu u Štabu Civilne zaštite ove opštine, što znači da se stalno nadgleda stanje odbrambenih nasipa i ostali vodoprivredni objekti, a aktivirani su i povjerenici Civilne zaštite u mjesnim zajednicama koje su ugrožene poplavama.

Stanovništvo se plaši najavljenih padavina narednih dana, koje bi mogle pogoršati stanje i izazvati brži porast vodostaja. Kiša je već počela da pada.

„Pozvali smo stanovništvo sa vodoplavnog područja da preduzmu sve mjere s ciljem samozaštite i da o eventualnim kritičnim situacijama blagovremeno kontaktiraju povjerenike Kriznog štaba opštine, kako bi se pružila adekvatna pomoć“, kaže stručni saradnik u službi Civilne zaštite opštine Srbac Dalibor Košutić. On dodaje da će se članovi Kriznog štaba opštine sastati sutra i analizirati stanje na poplavljenom području i utvrditi konkretne mjere zaštite ljudi i materijalnih dobara.

S.K. / BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar