KPD Doboj: Zatvorenici prave domaći kozji sir

U Privrednoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda Doboj uskoro bi mogao biti otvoren pogon za proizvodnju kozjeg sira koji će praviti zatvorenici.

Republika Srpska 01.03.2016 | 13:56
KPD Doboj: Zatvorenici prave domaći kozji sir

Kako saznaje i piše portal Glas Srpske, ovaj proizvod naći će se i na tržištu Republike Srpske, a da bi osuđenici imali od čega da proizvode taj sir, u narednih mjesec zatvor će nabaviti koze, o kojima će oni brinuti.

Kako je objasnio direktor Kazneno-popravnog zavoda Doboj Branko Miletić, to nije sve, jer osuđenicima će, po izlasku iz zatvora, biti omogućeno besplatno dobijanje određenog broja koza, kao i pomoć veterinara, agronoma i drugih stručnjaka.

"Biće im ponuđena i pomoć u izgradnji štale za koze. S druge strane, mi bismo od njih otkupljivali mlijeko za proizvodnju kozjeg sira, koji će biti plasiran na tržištu. Naravno, tu će biti i grupa stručnjaka koji će pratiti kompletan proces proizvodnje, od tehnologije, održavanja, deklaracije i svega ostalog. Naš cilj je socijalizacija i priprema osuđenika za bolji život, odnosno želja da postanu društveno korisna bića", rekao je Miletić i dodao da je za projekat zaslužna jedna nevladina organizacija. Zatvor već ima pogon za uzgoj svinja, a uz pogon za uzgoj koza biće smješten i karantin.

"U svemu tome mi ćemo učestvovati koliko budemo u mogućnosti. Obezbijedićemo lokacijske uslove, prostor i radnu snagu. Sve ostalo će finansirati Vlada Slovenije", objasnio je Miletić.

Naglasio je da će investicija imati dalekosežne pozitivne rezultate. Inače, osuđenici već neko vrijeme obavljaju poslove u kuhinji, vešeraju, berbernici, biblioteci i drugim mjestima u sklopu zatvora, za koje mjesečno dobijaju simboličan honorar. U zatvoru, koji radi smanjenim kapacitetom od 2014. godine zbog poplava, trenutno ima oko 80 osuđenika.

Prema riječima sociologa Ivana Šijakovića, nema bolje socijalizacije od radne.

"To je odličan potez. Prava mjera socijalizacije i prevaspitanja prestupnika, posebno ako je riječ o mlađim, siromašnim i nezaposlenim ljudima. Koristan rad u nekoj kazneno-popravnoj ustanovi je moderna vrsta pravde koja je zastupljena u razvijenim zemljama, gdje poznate ličnosti koje su na izdržavanju zatvorske kazne čiste spratove velikih zgrada i obavljaju druge slične poslove", istakao je Šijaković. Dodao je da će zahvaljujući radu osuđenicima vrijeme koje provedu u zatvoru biti korisno, a ujedno nisu na teretu društvu.

"Zahvaljujući ovim radnim aktivnostima oni se u zatvoru neće dosađivati, praviti skandale i smišljati nove, nego će se navikavati na novi život", objasnio je Šijaković.

Psiholog Aleksandar Milić ističe da je ovo i te kako dobar potez, jer radne terapije vraćaju osuđenike na pravi put.

"Sve što je aktivitet kod tih ljudi je terapijsko i korisno. Posebno kada je riječ o vanjskim poslovima, kao što je rad u voćnjaku i na farmama, jer to je jedan vid kontrolisane slobode. Kod osuđenika, kad su samo među četiri zida, javlja se iritabilnost, nezadovoljstvo, agresivnost i tu nema dobrog efekta, kako za njih, tako ni za ustanovu", rekao je Milić.

Dodao je da u ovom slučaju, što je više osmišljenih radionica, to je veća mogućnost da se osuđenici rehabilituju.

"Svi osuđenici u zatvor su došli sa lošim navikama, međutim, ti poslovi ili okupacione situacije njih uče dobrom ponašanju, od jutarnjeg ustajanja, kretanja, rada, odgovornosti do održavanja higijene", kazao je Milić.

Odjeljenja
Prema riječima Branka Miletića, pogon za proizvodnju sira bio je razlog zatvaranja Otvorenog i puštanja u funkciju Poluotvorenog odjeljenja u dobojskom zatvoru, a sve uz odobrenje Ministarstva pravde Republike Srpske.

"Razlika između ova dva odjeljenja je to što u Otvorenom osuđena lica, naravno, koja su ispunila zakonom predviđene uslove, brinu se sama o sebi, odnosno i dalje su pod nadzorom, ali sami organizuju svoj rad i slobodno vrijeme. Međutim, Poluotvoreno odjeljenje podrazumijeva prisustvo i nadzor zatvorske policije", rekao je Miletić.

KPZ Tunjice
Bave se uzgojem svinja i koka nosilja u poluotvorenom odjeljenju na farmi u Trnu

Molerske i građevinske radove za treća lica

Rade stolarske, tokarske, bravarske i limarske poslove u radnoj jedinici u pogonu u okviru ustanove

Izrađuju proizvode betonske galanterije

Prave hljeb i druge pekarske proizvode za potrebe zatvora i trećih lica

KPZ Foča
Rade u fabrici namještaja

Uzgajaju stoku na ekonomiji

Proizvode hranu

Rade u dva restorana i u motelu "Brioni"

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ahah

01.03.2016 15:20

Da hoce i vojska da radi nesto tipa asfaltiranja i odrzavanja puteva, izgradnju nasipa, a ne da sjede po citav dan i nista ne rade...

ODGOVORITE
Name

rs

01.03.2016 23:00

Uskoro ce Dodig,Spirici i biskup Duric ovo da rade.

ODGOVORITE
Name

klapac

01.03.2016 23:32

Ako zatvorenici ne izvuku RS iz g.vana, nece niko.

ODGOVORITE
Name

Melisa Saleta

02.12.2017 20:03

Da li mogu dobiti broj telefona ili adresu kpd-a. Trebaju mi neke informacije?

ODGOVORITE