Dogovorili: Sistem borbe protiv terorizma

Moskva i Vašington su postigli dogovor o stvaranju sistema izvođenja antiterorističkih operacija i praćenje režima prekida vatre u Siriji.

Svijet 01.03.2016 | 10:30
Dogovorili: Sistem borbe protiv terorizma

Državni sekretar SAD Džon Keri naveo je da su dvije strane dogovorile da stvore specijalni sistem izvođenja vojne operacije u Siriji i poštovanja primirja.

Kako je objasnio Keri, on je posljednjih dana imao niz razgovora sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom. Izuzeci ID i Nusra front Rezultat tih kontakata bio je sporazum "o stvaranju sistema koji će omogućiti da se garantuje da se izvođenje misije zaista izvodi samo protiv ID-a i Nursa fronta. "Dogovorili smo se o procesu, kakav on treba da bude", rekao je američki državni sekretar.

Keri je naveo da strane sarađuju u određivanju pozicija militanata terorističkog podzemlja.

"Svi znaju šta treba da se desi; bombardovanja i granatiranja učesnika primirja treba da se prekinu. Strane koje su potpisale sporazum o prekidu vatre učestvuju u političkom procesu i nalaze se pod zaštitom ovog sporazuma. Izuzeci su ID i Nusra front. I mi se koordiniramo kako bismo utvrdili gdje se nalaze militanti ovih grupa", objasnio je državni sekretar SAD.

Keri je naveo da će "naredni dani biti veoma važni za određenje toga da li se može iskoristiti šansa za deeskalaciju konflikta", dodavši da će je težak put do toga.

(Sputniknews.com)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar