Tzv. Kosovo Srbiji prijeti sankcijama

Vlada Kosova zapretila je ostatku Srbije sankcijama zbog problema koje kosovske kompanije navodno imaju sa srpskim vlastima.

Srbija 25.02.2016 | 22:40
Tzv. Kosovo Srbiji prijeti sankcijama

Kako piše kosovska štampa, odluka o uvođenju sankcija mogla bi da stupi na snagu u martu, a Vlada Kosova prethodno će o tome razgovarati na sastanku zemalja članica CEFTA sporazuma u Briselu 3. marta. “Koha ditore” tvrdi da probleme imaju “kosovske kompanije koje se bave uvozom naftnih derivata“, kao i da je “Beograd blokirao izvoz pića kosovskih proizvođača u Srbiju”.

U vreme kada napetost između Beograda i Prištine ne popušta jer još nije postignut sporazum oko formiranja zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji, postavlja se pitanje da li kosovska vlada sve ovo radi da bi sve podigla na politički nivo.

Takvu sumnju izrazio je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. On smatra da namera kosovske Vlade ima političku pozadinu.

"Srbija se zalaže za slobodan i nesmetan protok ljudi i robe. U prethodnim mesecima preduzeli smo dodatne korake za brže evidentiranje putnika i robe. Da je sreće i više pameti, punktova ne bi ni bilo. Ako privremene institucije budu preduzimale suprotne korake, odgovorićemo i zaštititi naše građane bez obzira na prebivalište", kaže Đurić za „Blic“.

Sankcije bi nesumnjivo imale štetu po obe strane. Ipak, iz Srbije je na Kosovo prošle godine otišlo robe u vrednosti od 430 miliona dolara, dok su sa Kosova dopremljeni proizvodi vredni svega 25 miliona dolara.

Pomoćnik ministra za trgovinu Bojana Todorović kaže da kosovske vlasti često prave probleme srpskim firmama.

"Godinama imamo problem sa otpremanjem termoblokova na Kosovo, jer tamošnje vlasti dižu carinsku osnovicu. Sledeće nedelje imamo sastanak sa potkomitetom CEFTA za necarinske barijere i videćemo šta je sada problem", kaže Todorovićeva.

Konzorcijum francuskih investitora potpisao je prošlog aprila sa kosovskim Ministarstvom trgovine i industrije ugovor o Brezovici s namerom da investira oko 410 miliona evra i u narednih 17 godina od te planine napravi jedan od najvećih ski-centara u Evropi.

Nakon toga, 17. decembra 2015. godine predstavnici kosovskih institucija preuzeli su objekte na Brezovici u sastavu Nacionalnog parka “Šar-planina”, javnog preduzeća Srbije.

Izvor: Blic

 

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

M

26.02.2016 06:03

Za sve ce oni jednog dana platiti, i svi koji su pomogli Albancima...

ODGOVORITE