Šarović: BiH popravila svoj položaj u EBRD

Na EBRD-ovoj Investicijskoj konferenciji u Londonu učestvovao je i Mirko Šarović, ministar trgovine BiH, nakon koje je u obraćanju medijima kazao da je BiH pojačala svoju poziciju, i istakla kandidaturu za veliki događaj.

Bosna i Hercegovina 25.02.2016 | 12:05
Šarović: BiH popravila svoj položaj u EBRD

"To je bilo vidljivo, a mi smo na pragu kandidature za sastanak EBRD-a 2019. godine što je značajna potvrda", kazao je Šarović.

"BiH je jasno predočeno da su joj dostupne sve linije regionalne saradnje. Što se energetike tiče, od 2016. godine EBRD će pojačati ulaganja u energetski sektor, do iznosa 40 odsto, što je jako značajno. Očekuju projekte iz BiH, zdrave projekte, a neki će biti finansirani pojedinačno, a neki kroz regionalne projekte za zapadni Balkan", pojašnjava Šarović.

"Na samitu u Parizu ove godine projekti i strateški dokumenti moraju biti prezentovani od zemalja zapadnog Balkana. U Parizu ne možemo očekivati projekte energetike ako ne budemo imali strateške dokumente. Šteta je da se svake godine gube stredstva jer BiH nema ključne dokumente", izjavio je Šarović.

Obzirom da projekte za zapadni Balkan zemlje dobijaju i grant sredstva, ministar trgovine BiH pozvao je na razgovore čelnika Republike Srpske i Federacije BiH kako bi se donijele strategije iz oblasti energetike i transporta, koje su nužne za sredstva koja se raspodjeljuju.

Izvor: N1

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

čitalac

25.02.2016 11:12

Ovo je najbolji bosanski ministar! Svaka čast!

ODGOVORITE
Name

oo7

25.02.2016 14:31

Šta je to "VELIKI DOGAĐAJ"?

ODGOVORITE