Ovo je najbrutalniji predsjednik na svijetu

Predsjednik Gambije, Iahia Jameh, bio bi smiješan da nije toliko brutalan. "Ovo će biti tvoj posljednjih dah" rečeno je imamu Baba Leighu prije nego što je na njegovo vezano tijelo bačena zemlja.

Svijet 24.02.2016 | 14:10
Ovo je najbrutalniji predsjednik na svijetu

Zatim se među okupljenima proširio smijeh. Bilo je to naime jedno od lažnih smaknuća, tačnije jedan od mnogih načina zlostavljanja kojima je ovaj muslimanski sveštenik podvrgnut tokom nekoliko mjeseci zatočeništva, a njegov jedini grijeh je bio: kritikovanje predsjednika.

Otkad je vojnim pučem preuzeo vlast 1994. godine, predsjednik Iahia Jameh najmanjom afričkom državom vlada pomoću strahovlade i sile sprovodeći svoje želje.

On preferira da mu se ljudi obraćaju punim imenom - Njegovo visočanstvo šeik profesor Alhaji Dr Iahia Abdul-Aziz Jemus Junkung Jameh, i tvrdi da može izliječiti AIDS.

Ovaj 49-godišnjak ljude zatvara zbog navodnog vračanja, pa je zaprijetio da će odsjeći glave svim homoseksualcima jer su oni "protiv Boga i ljudi".

Uz to, razvio je sklonost prema pucanju u mirne demonstrante, a bilo ko ko se usudi da progovori o njegovoj okrutnosti automatski rizikuje da će ga oteti, mučiti ili ubiti, kao imama Leigha.

Tokom vladavine, Jameh je od svoje zemlje učinio "ludu kuću". Iako ostatak zapadne Afrike teži prema demokratiji, Gambija, koja je nezavisnost stekla prije 50 godina, mjesto je na kojem umiru sve ljudske slobode. Kao što je on bizaran, takvi su i pokušaji da ga se svrgne sa vlasti.

Posljednji se dogodio u decembru 2014. godine, kad su dva gambijsai Amerikanca, s nešto malo vojnog znanja, kupila oružje u SAD-u, prokrijumčarili ga u Gambiju, tamo iznajmili automobile i došli pred Jamehovu palatu.

Nadali su se da će Jamehovi čuvari da pobjegnu, ali su se gadno prevarili. Zanimljivo je da iako ga se svi boje, mnogi sugrađani mu se istovremeno i dive, kao i turisti koji, ne znajući pravu situaciju, dođu u posjetu zemlji koja se naziva "nasmješnijom obalom Afrike".

Tako je ovo savršena destinacija za oko 50.000 Britanaca svake godine, jer je zemlja sigurna i prilično jeftina. A zahvaljujući turizmu i izvozu kikirikija, privredu ove male države billeži godišnji rast od 6.3 posto. Isto tako, iako je većina stanovnika siromašna, Jameh je osigurao dobro zdravstvo.

Za razliku od zapadnih susjeda, Gambija je tako izbjegla epidemiju ebole, pa je kod njih izuzetno niska smrtnost među djecom i pri porođaju, što je inače veliki problem na kontinentu. Isto tako, u Gambiji se vakciniše najviše ljudi, od svih afričkih država, za šta treba odati priznanje ludom predsjedniku.

Sve navedene tvrdnje nemoguće je provjeriti bez slobodnih medija, a 2004. godine misteriozno je ubijen Deida Hidara, reporter koji je prije toga kritikovao vladajući režim. Predsjednik drži medije čvrsto stegnute, i koristi za ono u čemu najviše uživa: samopromociji.

Jednom se rukovao s američkim predsjednikom Barakom Obamom što je iskoristio kao dokaz bliskosti sa svjetskim vođama. A ni SAD nije napravio veliki pritisak na njega i vladajući režim. Gambiju su prozvali "prijateljskom nacijom", pa su više-manje prešli preko navodne otmice dvojice američkih građana 2013. godine, za koje se i dalje ne zna gdje su.

To omogućava Jamehu da neometano vlada, pa će vjerovatno u istom revijalnom tonu nastaviti da teče život građana i nakon izbora ove godine. I to uprkos tome što grupe za ljudska prava napominju koliko je pooštren režim nakon neuspješnog državnog udara u decembru, kad je 30-ak članova porodice i poznanika vođa udara zadržano bez podignutih optužnica, s tim da su neki stari svega 14 godina.

Prošle godine se u Gambiji pojavio tračak nade kad su UN-ovi članovi Savjeta za ljudska prava počeli da istražuju situaciju u zemlji.

Ali bio im je zabranjen ulazak u zatvorske centre, pa nisu stekli pravu sliku. Jer, s Jamehom uvijek odete jedan korak naprijed, a zatim tri unazad, piše Ozi.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ero

24.02.2016 13:40

Kud si otišao tamo mi to imamo Rs od md!?

ODGOVORITE
Name

re ero

24.02.2016 17:22

Htio si napisati BiH sa tri Jameha.

Name

Pasha

24.02.2016 22:47

Nije on lud,on je jako pametan,pogledaj ovu nasu bagru

ODGOVORITE