Omerović vrbovao maloljetnice za ID

U Gracu je počelo suđenje Mirsadu Omeroviću, koji je poznat kao Ebu Tejma i koji je optužen za regrutovanje i radikalizaciju maloljetnih djevojaka.

Svijet 24.02.2016 | 07:55
Omerović vrbovao maloljetnice za ID

Policija i tužilac smatraju da je Mirsad jedan od ključnih ljudi terorističke mreže Islamske države koji je uhapšen u novembru 2014. godine nakon što su ga duži vremenski period pratile austijske bezbjednosne agencije.

On je prema optužbama najodgovorniji za radikalizaciju Samre Kašinović i Sabine Selimović, djevojaka za koje se već godinu dana ne zna da li su žive. Osim toga, tereti se i za radikalizaciju još 160 osoba koje su se pridružile Islamskoj državi u Siriji.

Tužilac je na suđenju naveo da je u njegovom stanu pronađen kompjuter u kom se nalaze detaljni podaci o tome kako napraviti bombu koja se može kontrolisati sa daljine pomoću mobilnog telefona.

Zbog optužbi za ubistvo, terorizam i podsticanje drugih na krivična djela Mirsadu može biti izrečena kazna zatvora u trajanju od 20 godina.

Tužilac je tokom svog izlaganja rekao i da je Mirsad Omerović "putovao Evropom kao pop zvijezda na turneji" i da je "govorio kako islam treba širiti po svijetu kroz džihad".

Istakao je i da je optuženi imao svoj Јutjub kanal preko kojeg je "ispirao mozak" mladim ljudima.

Tužilac je naveo i da je Mirsad Omerović bio jedan od lidera takozvane "bosanske ćelije" u Beču koja je bila "centar finansiranja i logističke podrške džihadističkim aktivnostima u Evropi".

Sudija Stefan Mertens odredio je da će dijelovi suđenja biti zatvoreni za javnost kako bi se zaštitili pojedini svjedoci.

Omerović je rođen u Tutinu a u BiH je bio poznat po svojim predavanjima u kojima je propagirao mržnju i netoleranciju.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar