Patrijarh i episkopi danas u Pakracu

Vrh Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejom, boraviće danas u Pakracu u Hrvatskoj gdje će biti služen parastos srpskim žrtvama i sahranjena četvorica pakračkih episkopa, rečeno je u Patrijaršiji.

Region 23.02.2016 | 08:07
Patrijarh i episkopi danas u Pakracu

Srpski patrijarh sa episkopima prethodno će posjetiti Jasenovac, gdje će biti održana sjednica Sinoda.

Nakon parastosa, patrijarh Irinej i episkopi, zajedno sa domaćinom ovog susreta, episkopom slavonskim Jovanom, posjetiće mjesto radova na Vladičanskom dvoru u tom gradu, prenosi Tanjug.

Pakrac je nekada većinski bio naseljen srpskim življem, a sada ih je u tom gradu ostalo veoma malo.

U Pakracu se nalazi Saborna crkva Svete Trojice, gdje svakog decembra bude služen parastos za više stotina Srba iz zapadne Slavonije i Bilogore, koje su hrvatske snage ubile od avgusta 1991. do kraja januara 1992. godine.

Zagrebački "Jutarnji list" piše da će, kao izaslanik hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović, parastosu prisustvovati ministar kulture Zlatko Hasanbegović, čiju smjenu traži dio hrvatske javnosti zato što se deklariše kao poštovalac ustaškog lidera Ante Pavelića, negira antifašizam i Ustav Hrvatske.

Njegovo preosveštenstvo slavonski episkop Jovan rekao je za "Večernji list" da Kitarovićeva ima pravo da pošalje koga hoće i istakao da je svako dobrodošao.

"Nije moje da raspravljamo o nečijoj podobnosti. Crkva Božja prima sve, a na Vladi je da prosuđuje je li neko za ministra ili nije", rekao je episkop Jovan, odgovarajući na pitanje kako SPC reaguje na dolazak u Pakrac kontroverznog ministra.

Komentari / 0

Ostavite komentar