Zvizdić: Nastavak pomoći u obnovi BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Londonu sa predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem koji je istakao da ova banka želi da nastavi da pomaže obnovu BiH i da se nada novim investicijama.

Bosna i Hercegovina 22.02.2016 | 21:22
Zvizdić: Nastavak pomoći u obnovi BiH

Razgovarano je o evropskom putu BiH nakon predaje aplikacije za članstvo u EU, a Zvizdić je upoznao Čakrabartija sa ekonomskom i političkom situacijom u BiH i o stepenu ispunjavanja uslova iz ekonomske reformske agende, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Čakrabarti je rekao da je BiH ozbiljan kandidat za održavanje godišnje konferencije EBRD-a u Sarajevu 2019. godine i da će o tome odlučivati Odbor guvernera polovinom marta ove godine.

Zvizdić je zahvalio za ovu inicijativu i rekao da će to biti značajno za promovisanje BiH za prezentovanje regionalnih i projekata BiH.

Zvizdić je izrazio nadu da će, unutar politike EBRD-a, Koridor "Pet ce" biti prioritet i da će biti omogućen pristup komercijalnim sredstvima EBRD-a javnim preduzećima u BiH, posebno iz oblasti izgradnje transportne infrastrukture.

On je rekao i da BiH u naredne četiri godine treba izgraditi najveći dio infrastrukture i unaprijediti ukupnu ekonomsku strategiju.

Zvizdić je istakao i cjelokupan značaj svih segmenata u energetskom sektoru i da BiH očekuje veća sredstva za infrastrukturne projekte te da je prenos pozitivnih znanja i iskustava za BiH izuzetno važan i da BiH očekuje i takvu vrstu pomoći.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar