Grabar Kitarović: Region, šta je to?

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je priznala da je svoje saradnike, kako kaže, zamolila da u službenim dokumentima ne koriste pojam regija i drago joj je što je to prepozao i novi šef diplomatije Miro Kovač koji sledi njen primer. 

Region 19.02.2016 | 17:45
Grabar Kitarović: Region, šta je to?

"Šta je to regija", zapitala je Grabar Kitarović i dodala da je "tu reč o nekoliko država u našem okruženju, našem susedstvu, koje ćemo nastaviti da podržvamo na njihovu putu u članstvo EU i NATO", rekla je ona u intervjuu zagrebačkom Jutarnjem listu povodom godinu dana od izbora na tu funkciju.

Upitana da komentariše reakcije na odgovor koji je dala na pismo poslanika iz reda srpske manjine Milorada Pupovca, koji je primetio da u Hrvatskoj rasti atmosfera netolerancije i poruke mržnje prema političkim etničkim i drugim manjinama, predsednica kaže da neće da ponavlja ono što je već napisala.

"Iznad svega držim važnim moj prijedlog o tome da zajedno s klubom nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru otvorimo javni dijalog i pokrenemo niz stručnih rasprava i okruglih stolova na kojima bi se u duhu tolerancije i međusobnog uvažavanja raspravljalo o daljnjem unapređivanju položaja svih manjina u našem društvu", navela je Grabar Kitarović.

A što se tiče reakcija na njen odgovor Pupovcu, kaže da su one bile različite, ali većinom pozitivne, te da je bilo i onih negativnih koji su u demokratiji poželjni.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ah ...ona

19.02.2016 17:00

Jao kakve usne ima sto bi rekli taman...

ODGOVORITE
Name

SLAŽEM SE

19.02.2016 19:03

Jedna od rijetkih stvari gdje bih se mogao složiti sa ovom Tuđmanovom nasljednicom, bolje reći pozerkom koja je umjesto u zadimljenim kadanama kao pevaljka - zalutala u politiku. Kakav region kakvi bakrači? Po toj matrici se ponašaju i ovdašnji mediji koji neke svoje stranice u novinama nazivaju "region" i time bude neke nostalgične aspiracije koje su za Srbe uvijek štetne. Oni su oni, mi smo - mi... Daleko im lijepa kuća. ..

ODGOVORITE