Mirko Šarović: Nikom ne dozvoljavam da je veći patriota od mene

Republika Srpska je u apsurdnoj situaciji u kojoj je društvo podijeljeno, rekao je večeras visoki funkcioner Srpske demokratske stranke i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Bosna i Hercegovina 18.02.2016 | 21:41
Mirko Šarović: Nikom ne dozvoljavam da je veći patriota od mene

On je u emisiji "Puls" BN televizije rekao da bi svi trebali da se pogledaju u ogledalo i tako vide šta su dali za ovu Republiku Srpsku.

"Ovoj zemlji treba ekonomski napredak koji će da sačuva njenu stabilnost, koja se ne može sačuvati parolama o lažnom srbovanju i patriotizmu", rekao je Šarović.

On je odbacio sve optužbe koje dolaze od Vlade i predsjednika Dodika da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH ne rade posao u interesu Republike Srpske.

"Te optužbe, kao i priče o izdajnicima u koje niko ne vjeruje služe da se prikrije nerad i neznanje", kazao je Šarović i dodao da je oko milion ljudi siromašnih u ovoj zemlji.

"Ne dozvoljavam nikome da je veći patriota od mene, kao što ni ja nisam veći od drugih. Niko više od mene ne voli Srpsku i niko ne može biti veći patriota od mene", rekao je Šarović.

Kroz mehanizam koordinacije nisu derogirane institucije Republike Srpske, poručio je Šarović. Kaže da se pokušava napraviti teorija zavjere kao da je u Savjetu ministara BiH rađeno nešto protiv interesa srpskog naroda što nije tačno tvdi on.

Nepotrebno je stvarati bilo kakve teorije zavjere vezane za mehanizam koordinacije. Savjet ministara BiH tražilo je od premija Srpske Zeljke Cvijanovic člana radnog tijela za zajedničku izradu mehanizma koordinacije, te uredno obavjestio Vladu Srpske o sadržaju dokumenta, kaže Šarovic i dodaje da je Vlada Srpske odbila sve prijedloge.

“Vlada Republike Srpske nije iskoristila svoju priliku da kaže bilo koju riječ – prijedlog za izmjenu i dopunu ovog dokumenta, koji je bio jedan od uslova da bi BiH mogla da preda kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU. Sve poslije, ne odgovara istini”, tvrdi Šarović.

Šarović naglašava da ukoliko to žele, predstavnici Vlade Republike Srpske još uvijek mogu dostaviti svoje prijedloge za izmjenu dokumenta i oni će biti ispostovani. Takođe, objašnjava, nije bilo nikakvog tajnog sastanka Savjeta ministara, naprotiv...

“Data je šansa da se u razumnom roku od par sedmica pokuša doći do zajedničkog rješenja. Takođe, zbog raznih sujeta koje postoje kod nas, pokušalo se doći do usaglašavanja teksta, te da se pruži šansa i Vladi FbiH, kao i Vladi Republike Srpske”, kaše Šarović.

Sa nedavnog sastanka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj poslata je jasna poruka da se pitanje mehanizma koordinacije mora naći na dnevnom redu NS Republike Srpske. Šarovic kaže da bi Vlada Željke Cvijanović za početak trebalo da dostavi jasne primjedbe i komentare na mehanizam i dodaje da je sve ostalo određena vrsta politikanstva, strašenja i odlaska u krajnost tj. put izlolacije koji nije dobar.

“Recite koje su primjedbe i dođite za sto da o tome razgovaramo, ali nemojte paušalno da ocjenjujete nešto u čemu niste željeli da učestvujete”, jasan je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

"Moja poruka sadašnjem predsjedniku Srpske bi bila da bude predsjednik svih nas, da nas tretira isto i ne moramo da budemo dio iste politike, da mislimo isto. Možemo da razmišljamo različito, ali ovoj zemlji treba vođstvo, treba predsjednik kojeg mi poštujemo, koji će da vodi dijalog sa nama. On ne treba da brani Vladu Republike Srpske od nas. On treba da bude posrednik, da se izdigne, da ga mi poštujemo. Ja ga poštujem, on je izabrani predsjednik", rekao je Šarović.

"Sa mnogim stvarima se ne slažem, ali to je moj lični stav, ali ja ću ga uvijek poštovati, kao što sam poštovao i druge predsjednike. Ja želim takvog predsjednika, jer takvog predsjednika treba naša Republika Srpska. Ona vapi za takvim predsjednikom koji se neće sa nama svađati, koji nam neće prijetiti, koji nas neće prozivati, koji je kulturan, obrazovan, koji ima neke manire. Ja bih bio ponosan da imam takvog predsjednika, da budem iza njega, a ne mora da bude iz moje stranke. Zašto bi, nije sva pamet u jednoj stranci. Ja bih to vrlo rado prihvatio i poštovao bih takvog predsjednika. Ovom našem legitimnom predsjedniku to isto preporučujem, ljudski kao čovjek, na ovaj način", zaključio je Šarović.

BN TV

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

Kure Feferon

18.02.2016 20:45

Znamo sjećamo se, kad si bio vlas u RS-u. Znaju tvoje komsije pricacemo s njima.

ODGOVORITE
Name

CIA

18.02.2016 20:48

Ovaj gospodin Šarović je jak ko Superman šta ovaj čovjek nosi na leđima

ODGOVORITE
Name

una

18.02.2016 21:29

Decenije i decenije života.

Name

nn

18.02.2016 20:48

Tako je Mirkane, naprijed samo....

ODGOVORITE
Name

bolek

18.02.2016 20:51

Patriote imaju milione,ti mozda manje,taj je rijec zamjena za Tajkun.

ODGOVORITE
Name

Dobojlija

18.02.2016 20:58

Dodik patriota...ahahahahhahaha

ODGOVORITE
Name

Batman

18.02.2016 21:00

Gospodin od glave do pete za rudonju i njegove podanike.

ODGOVORITE
Name

Milos

18.02.2016 21:00

Najpametniji i najodmjereniji srpski politicar i patriota.Mirko,svaka ti cast!

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

18.02.2016 22:07

Dodao bih na vasu konstataciju sa kojom se slazem i da je jedini covjek koji se moze zvati politicarem u Bosni i Hercegovini , kratko receno odmjereni gospodin ! Gledajuci i slusajuci ga covjek(gledalac i slusalac) se opusti kao da popije leksaurin !

Name

Gavrilo Princip

18.02.2016 21:02

Ova nsposobna i lopovska vlast bi davno pala da Amerikanci i EU ne snabdijevaju Dodika parama ispod stola za koje se uopšte ne zna. Na taj način je sve razvaljeno. Oni su ga doveli na vlast i održavaju ga dok ne završi posao.

ODGOVORITE
Name

Srbin

18.02.2016 21:05

Svi ste vi patriote i ti i Čava i Mile i svi ostali samo taj patriotizam iskazuju prema novcu, a boli ih ona stvar i za narod i za drzavu.

ODGOVORITE
Name

RISTO JUGOVIĆ

18.02.2016 21:10

Pozdrav za gospodina Šarovića- samo tako !

ODGOVORITE
Name

huehue

18.02.2016 21:32

Tako je Risto, ti najbolje znaš....

Name

SDS

18.02.2016 23:20

Da je Sarovic predsjednik SDSa ne bi Dodik vladao tolike godine. I jedini on ga je mogao pobijediti na prethonim izborima.

Name

re

19.02.2016 14:29

Morbidno je zbijati šale na račun mrtvog čovjeka.

Name

volvo

18.02.2016 21:18

Nekad Dusanic iz Prnjavora,patrita SDSa sa 100 kamiona i ostalih pumpi i firmi,mogao bi nakad nesto napisati na temu Patritizma,neki savjet i recept.Sarovic nije iz te price ali Patriotizam kao pojam,jeste.

ODGOVORITE
Name

DOSTA JE

18.02.2016 21:33

EJ, AJ DOSTA SA TIM PATROTIZMOM. KO MI JE GOD PRIČAO O PATRIOTIZMU DRŽAO MI JE RUKU U DŽEPU. NEMOJ MAJKE TI NAJVEĆI PATRIOTI U SVAKOM NARODU SU ISTOVREMENO NAJVEĆI BANDITI. NISMO VIŠE BLESAVI.

ODGOVORITE
Name

loko

18.02.2016 21:37

3 koraka ispred svih. Covjek ima rezultate iza sebe koji direktno poboljsavaju standard gradjana BiH. Jako kulturan i pametan. Jedini koji u ovom periodu sukoba zeli da spusti loptu. Svaka cast

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

18.02.2016 22:10

Jedini covjek kojega iz svih naroda postuju i jedini koji se bori za nas "male" ljude iz bilo kojega dijela BiH da smo!!

Name

Ja!!!

18.02.2016 22:00

Kandiduj se Sarovicu kao nezavisni kandidat i sam Dodik ce glasati za tebe,jer si tata politike.!

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

18.02.2016 22:14

Da je BiH normalna drzava , a nazalost nije i pitanje je veliko da li ce ikada biti , ne bih imao nista protiv , a i vecina "obicnog" narod(a) da Mirko Šarović bude predsjednik svih nas u BiH sto se mene tice i dozivotni jer nemamo boljeg!!

Name

djovani

18.02.2016 22:05

Sve vam vjerujemo.Samo nam objasnite zašto forsirate koaliciju sa SNSD om u Foči.Budite principijelni a ne kako u kojoj situaciji.

ODGOVORITE
Name

Zoran

18.02.2016 22:23

Ne bih zelio da me neki pogrešno razumeju da sam za ove ili protiv onih, ali moram da iznesem jednu cinjenicu. Pomalo je cudno da muslimani odnosno njihovi predstavnici sve sto je u korist Srba (kako naši kazu) prihvataju i tako se brzo dogovaraju. To se nije u istoriji desavalo ali svi ćemo na kraju osetiti na svojim ledjima ko je za čije dobro radio kamo sreće da bude ovako kako ovi naši tvrde sve odlično za Srbe .

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

18.02.2016 22:42

Postovani Zorane , kako vi kazete "muslimani" , anacionalan sam ali cu vam reci da normalni,urbani,gradski "muslimani" ne vole ni Izetbegovica a ni Radoncica i shvatite da ruralni , "muslimani" sa sela , bez da ikoga vrijedjam glasaju za doticne a za mene licno izmedju Izetbegovica,Radoncica i Dodika je znak "=" a Covic Dragana trenutnog predsjednika svih nas mozemo ne voljeti(licno ja) ali ga moramo postovati jer je kulturan i pametniji od navedene trojice !

Name

za Edo Slatina

19.02.2016 00:10

Samo cu se sloziti sa tobom da normalni ne glasaju za ove,a urbani i gradski i te kako glasaju za ove.Ja mislim da je problem u BiH sto neki misle da je dovoljno biti rodjen u gradu i da one druge koji nisu rodjeni u tvom gradu mozes nazivati pogrdnim imenima.Rodjen sam u gradu i moja su iskustva da vecina gradjana koja sebe tako vidi, u stvarnosti su teski malogradjani, a sto je najgore, toga nisu svjesni.U mojoj ulici zivi vise seljaka u glavu,nego i u jednoj vukojebini u BiH.Pa zasto nam Edo skoro u svim gradovima ovi nabrojani redovno pobjedjuju na izborima?Ako su nam oni sa sela neupuceniji,nepismeniji,itd, sta je sa gradjanima?Vide li se u drustvu njihovi rezultati pismenosti,upucenosti,trezvenosti,itd ,ko je zapravo zakazao?Gdje je gradska mudrost?Dragi moj Edo,htio ti to priznati ili ne,mi smo po socialnom statusu svi seljaci,neko je samo prije a neko kasnije napustio selo,a sto je najgore i po mentalnom.Po meni,glavni problem drustva je sto svijest ne mozes ni seljaku a nazalost ni urbanom gradjaninu promijeniti,ne znam zasto je to tako,ali sigurno je, da nas pokvareni,malogradjanski mentalitet kako sa sela,tako isto i iz grada je najzasluzniji za ovo stananje u drustvu.Ne prebacuj odgovornost na drugog,nego budi kritican prema sredini iz koje dolazis.Ti si urbani gradjanin(to konstatujem po tvojim komentarima),procesljaj samo svoju ulicu,pa ces vidjeti da u njoj vise zivi seljaka u glavu nego ovih normalnih.

Name

Oprez

18.02.2016 23:03

Koji god od srba da dođe na vlast, treba otovoriti četvero očiju, jer smo poučeni Bajinim stilom vladavine, zato oprezno. Baja mora da ode! Opozicija kad je bila pozicija isto je pravila značajne greške. Zato kažem, koji god da bude na čelu odmah ga skenirati i dobvro pratiti šta radi, ne dozvoliti da pravi sranja kao Baja.

ODGOVORITE
Name

Cestitan

18.02.2016 23:22

Roodjak Nedeljko Coric ti je postao predsednik SNSD a Bijeljina

ODGOVORITE
Name

Gojko

18.02.2016 23:37

Jedini nas politicar koji svoj medijski prostor koristi da kaze nesto o poslu kojem je uradio a ne promociji stranke ili prepucavanje sa suparnickom.Bravo Gospodine Sarovicu svaka vam cast,nadam se da cete biti buduci predsjednik svih ljudi a ne samo svoje glasacke masinerije kao ovi do sada.

ODGOVORITE
Name

Pfk

19.02.2016 00:25

Gdje ti je Djoka Zdrale i Elez svi su oni isti od 92 do 2016

ODGOVORITE
Name

borac

19.02.2016 04:57

Baja nesmije od Rusa tamo su mu racuni.

ODGOVORITE
Name

m.n.

19.02.2016 06:08

Vrlo mudar, ali voli i on lovu. Nije bas cist kako se predstavlja.

ODGOVORITE
Name

Купујмо домаће

19.02.2016 07:32

Ријетко када гледам телевизију (било коју), али синоћ сам до краја одгледао ово Шаровићево гостовање. Слажем се скоро у свему што је рекао.

ODGOVORITE
Name

borac

19.02.2016 09:01

Ko se u ratu sakrio u zamrzivac? Samo pitam.

ODGOVORITE
Name

oo/

19.02.2016 15:00

Mirko,a šta kaže Slavko???

ODGOVORITE