Za BiH tek predstoji najteži dio posla

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je na godišnjem samitu “Prijatelja Evrope”, koji se danas održava u Briselu, da je aplikacija BiH za članstvo u EU potvrda dosadašnjih napora koje su svi nivoi vlasti u BiH uložili na evropskom putu, ali da ujedno predstavlja i veliki izazov jer tek predstoji najteži dio posla – reformisanje društva i približavanje evropskim standardima.

Bosna i Hercegovina 16.02.2016 | 13:07
Za BiH tek predstoji najteži dio posla

Crnadak je na samitu koji je organizovala organizacija “Tink-tank” iz Brisela, učestvovao u drugoj panel diskusiji posvećenoj sve izraženijoj potrebi intenziviranja saradnje zemalja regiona, koja je posebno izražena nakon poplava iz 2014. godine i prošlogodišnjeg Bečkog samita zapadnog Balkana, održanog u okviru Berlinskog procesa.

On je tokom diskusije ponovio da su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi za BiH od najveće važnosti, te naglasio da će BiH i dalje aktivno učestvovati u regionalnim aktivnostima, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Posebno je naglasio značaj samita u okviru Berlinskog procesa, kojim je potvrđena evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana i infrastrukturnih i energetskih projekata u okviru Konektiviti agende.

Crnadak je istakao je da će 2016. godina u pogledu regionalne saradnje biti posebno dinamična za BiH s obzirom na to da će biti domaćin Samita Brdo-Brioni procesa i predsjedavaće Centralnoevropskoj inicijativi /CEI/.

“Ovaj saziv Savjeta ministara BiH će nastaviti snažno da djeluje na dodatnom poboljšanju odnosa sa drugim zemljama, prije svega sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom kao susjedima, ali i sa ostalim zemljama Jugoistočne Evrope”, izjavio je Crnadak tokom panel diskusije.

Crnadak će se danas sastati sa ministrom inostranih poslova Holandije Bertom Kundersom, evropskim komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom i članovima Radne grupe za zapadni Balkan Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta /AFET/.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Lemi

16.02.2016 12:32

Evo te Lemi pozdravi na RTRS-u...---hihihi

ODGOVORITE
Name

putin

16.02.2016 13:05

Crnadak uradio vise posla za 1 god nego Dodo za 10 . Cast !!!!

ODGOVORITE
Name

Edo

16.02.2016 13:11

Ha ha ha, nije ti ovo Top lista!

Name

hahaha

16.02.2016 14:12

A šta to

Name

Re

16.02.2016 17:43

Da obleteo vise država i potrosio vise drzavnih para od Mila a razultat je:Samo za njegova oka dva

Name

oo7

17.02.2016 18:38

Igore,Igore,koga ti zastupaš????????'

ODGOVORITE