Kako će izbori u SAD uticati na BiH?

U politici SAD prema BiH neće biti radikalnog zaokreta, bez obzira na ishod američkih predsjedničkih izbora, ali će se insistirati na bržem približavanju NATO i odlučnijoj borbi protiv terorizma, budući da BiH smatraju potencijalno opasnom, ocijenio je za politički analitičar Miloš Šolaja.

Bosna i Hercegovina 06.02.2016 | 19:12
Kako će izbori u SAD uticati na BiH?

Šolaja smatra da će SAD i dalje podržavati politiku koju EU vodi prema BiH u smislu njenog pridruživanja ovoj organizaciji, ali da neće biti posebnih zahtjeva, budući da SAD u ovom trenutku imaju mnogo više problema u svijetu.

"Ovo je situacija u kojoj se vodi jedna dinamična rasprava, sa ponekad malo jačom retorikom, ali generalno, neće biti nekih promjena, za razliku od situacije sa Turskom, Rusijom, Bliskim istokom, Iranom i Sjevernom Korejom", rekao je Šolaja.

Prema njegovom mišljenju, SAD će pažljivo pratiti i insistirati na odlučnioj borbi protiv terorizma, s obzirom na to da BiH smatraju potencijalno opasnom u tom smislu.

"Ukoliko dođe do pobjede kandidata Demokratske stranke Hilari Klinton, moguće je da će se nastojati da se pojača pritisak na BiH za pridruživanje NATO, naročito za rješavanje pitanja vojne imovine, jer je nakon njegovog rješavanja put u ovu organizaciju, bar formalno, otvoren", smatra Šolaja.

Budimir: Pobjedom Klintonove BiH može doći u fokus

Politički analitičar Željko Budimir smatra da se odnos SAD prema BiH neće bitnije mijenjati sa aspekta načela spoljne politike, bez obzira na rezultat predsjedničkih izbora, ali bi u slučaju pobjede kandidata Demokratske stranke Hilari Klinton, fokus ka BiH vjerovatno bio izraženiji.

Budimir je rekao da bi u slučaju dolaska Klintonove na vlast BiH više bila u fokusu, s obzirom da je ona jedini uspješan projekat demokrata od devedesetih godina prošlog vijeka, ali i zato što se BiH uzima kao primjer uspješnog okončanja rata i takozvanog "stejt-bildinga".

"Ne postoji mnogo uspješnih projekata SAD od završetka Hladnog rata do danas, a tu postoji i lični odnos u porodici Klinton, jer je BiH svojevrsni legat njenog muža Bila", rekao je Budimir.

Ako bi pobijedio republikanski kandidat, smatra Budimir, stanje bi bilo vrlo slično postojećem.

"Republikanci, bar dok je na vlasti bila administracija Džordža Buša mlađeg, nisu se mnogo bavili BiH, dok su, sa druge strane, na Balkanu bili itekako prisutni, gurajući projekat nezavisnog Kosova", rekao je Budimir.

Američki predsjednički izbori biće održani 8. novembra.

Komentari / 0

Ostavite komentar