104 hiljade KM za beskorisni softver

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske.

Republika Srpska 02.02.2016 | 07:25
104 hiljade KM za beskorisni softver

Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Afera „Šezdeset osam“
„Sportski softver za 104.458 KM“

Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske ugovorilo je i uplatilo privatnom preduzeću iznos od 104.458 KM za softver „Info sport“ koji uopšte ne funkcioniše!

Softver je nabavljen bez objave Javnog poziva ili bilo kakvog obavještenja. Kršenje Zakona o javnim nabavkama nastavljeno je i kod nabavki „aplikacija“ pa su se iznosi od više od stotinu hiljada maraka ugovarali isključivo po „raspoloženju“ SNSD-ovog ministra.

Interesantno je da je najveći dio ugovaranja i plaćanja išao prema preduzećima i klubovima bliskim vladajućim strankama i odabranim po principu „ja tebi-ti meni“…

Bilo bi interesantno da vlast Republike Srpske i resorno ministarstvo podnesu Izvještaj o efektima koje je sportska struktura Republike Srpske imala od ove, danas nepostojeće, aplikacije – softvera, kakva je sudbina ovog „ulaganja“ danas i koliko je još novca izdvojeno.

Šteta za budžet Republike Srpske 104.458 KM, čime bi moglo biti isplaćeno 300 naknada za treće i četvrto dijete.

U nastavku je izvod iz Izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske za period 01.01.-31.12.2009. godine, broj: RV013-10

Na strani 18:

„4.1.3. Nabavke

U toku revidirane godine, osim nabavki provedenih putem direktnog sporazuma (4) i konkurentskog zahtjeva (2) Ministarstvo je provelo nabavke:……, pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja, kao i usluga održavanja i servisiranja softvera „Info sport”, u okviru kojeg je sa ponuđačem Lukas computers d.o.o. iz Laktaša zaključen ugovor na period od 3 godine (104.458 KM), što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Sa istim dobavljačem Ministarstvo je zaključilo ugovor o nabavci softvera „Info sport” (28.11.2007. godine), koji podrazumijeva pravo kupca da koristi licence aplikacije za svoje potrebe po cijeni od 29.250 KM. Garantni rok za instalirani softver je jedna godina nakon čega počinje period održavanja.

Softver za evidenciju i analizu sportskih subjekata u Srpskoj nije evidentiran. Aplikativni softver u skladu sa MSFI (38-Nematerijalna ulaganja, paragraf 21-23) ispunjava standardima propisane uslove za priznavanje imovine“.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Aco

02.02.2016 08:22

Proko Dragosavljevic.ba.

ODGOVORITE
Name

Драган

02.02.2016 09:20

дарио сандић.ба бивши помоћник за лоповлук криминал непотизам Проке. Али у нашој власти је мото покради што више и иди на другу функцију

ODGOVORITE