CIA traži od Danske da uhapsi Snoudena

Danski informativni portal je objavio dokumente koji potvrđuju sumnje da je u junu 2013. godine CIA pokušala da se domogne Edvarda Snoudena i da je za tajnu operaciju bio predviđen avion u Kopenhagenu.

Svijet 30.01.2016 | 10:50
CIA traži od Danske da uhapsi Snoudena

Privatni avion „Galfstrim V", sa registarskim brojem N977GA, koristila je američka obavještajna služba za tajni program otmice osumnjičenih za terorizam. Prema dokumentima koje je objavio sajt danski portal „Denfri", avion je doletio iz Vašingtona, preko Škotske za Kopenhagen.

Novinari tog sajta zatražili su u avgustu 2015. godine od Vlade u Kopenhagenu dokumente koji se odnose na navodnu umješanost Danske u zavjeru da se uhvati i isporuči američki bivši agent američke obavještajne agencije NSA. U nedjelju su saopštili da su nakon pola godine dobili nove dokaze koji potvrđuju tu sumnju.

Među dokumentima koje je objavio sajt jeste i dozvola za preletanje i sletanje aviona. U uputstvima Ministarstva saobraćaja stoji objašnjenje namijenjeno novinarima da on služi u „državne svrhe nekomercijalne prirode".

Danskom sajtu je dostavljena i prepiska visokih predstavnika danske policije, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva pravde u vezi sa tim slučajem, nakon zahtjeva novinara u skladu sa danskim zakonima o slobodi informisanja. Veći dio sadržaja u tim mejlovima je, međutim, sakriven.

„Danske veze sa SAD će biti narušene ukoliko informacija postane javna", stoji u jednom od mejlova koje je Ministarstvo pravde Danske poslalo novinarima „Denfrija".

Oni su ipak uspjeli da potvrde da su SAD dobile dozvolu za preletanje i sletanje na dansku teritoriju „civilnog aviona N977GA ili njegove zamjene".

Ministarstvo pravde Danske je odbilo da dâ dokumente u vezi sa američkim zahtjevom danskoj policiji da uhapsi i isporuči Snoudena ukoliko kroči u ovu zemlju.

Međutim, Sajt „Denfri" je objavio slično pismo koje su američke vlasti uputile norveškoj policiji, o čemu su pisali norveški mediji prošlog ljeta. U tom pismu FBI traži od norveške policije da „odmah javi odgovarajućim službama ukoliko Snouden uzme avion iz Moskve za jednu od vaših zemalja (Dansku, Norvešku, Švedsku, Finsku), bilo da je u pitanju prelazak ili da se radi o krajnjoj destinaciji". U pismu se navodi da je isti zahtjev upućen i danskoj policiji.

Snouden je bivši agent NSA, koji je zaslužan za otkrivanje najvećeg programa prisluškivanja za koji je odgovorna ta obavještajna agencija. Suočen sa potjerom koju su za njim pokrenule SAD on je zatražio azil u Rusiji, gdje i danas živi.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

cia

30.01.2016 10:12

Cuj otmica ...znaci cia funkcionise likvidacijama,ucjenama,otmicama,podmetanjima,falsifikovanjima....strasno!!

ODGOVORITE
Name

Nije ih sramota

30.01.2016 10:13

Takve ljud nije nista sramota pobiti pola grada ili jednu drzavu samo da bi se nesto sakrilo.

ODGOVORITE
Name

Daidza

30.01.2016 15:33

Sva sreca pa Amerikanci ne truju svoje agente kao sto rade Rusi sa svojima.

ODGOVORITE