Radončić danas nije saslušan u Tužilaštvu

Nakon što je predat Tužilaštvu BiH nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPE, Fahrudin Radončić nije saslušan u Tužilaštvu BiH zbog "dodavanja niza činjenica i novog krivičnog djela", potvrdila je za N1 advokat Vasvija Vidović.

Bosna i Hercegovina 26.01.2016 | 18:50
Radončić danas nije saslušan u Tužilaštvu

"Gospodin Radončić je danas saslušan u prisustvu svog advokata, Dragana Barbarića i dao je izjavu u odnosu na osnov sumnje koji mu je predočen u SIPI. Službenici SIPE su korektno unijeli izjavu u zapisnik, a nakon toga je uslijedio poziv od tužioca Bože Mihajlovića na koji smo se kolega i ja odazvali. Bili smo iznenađeni kada nas je obavijestio da to što su uradili službenici SIPE nije to što on misli da treba da bude; da se to njemu što je urađeno ne uklapa u njegovu koncpeciju. Tražio je da se Fahrudin Radončić ponovo izjašnjava", kazala je Vidović za N1 i dodala:

"Od momenta dok smo mi došli od SIPE do Tužilaštva BiH došlo je do promjene, dodavanjem niza činjenica i dodavanjem jednog krivičnog djela. Mi smo shvatili da iza istrage stoji neko kome se učinilo da nije dovoljna količina kriminalnih navoda i da je neko poželio da se gospodinu Radončiću doda još optužbi. Mi nismo htjeli da učestvujemo u takvim radnjama, tim prije što smo uočili da nema činjeničnog opisa niti u nalogu za hapšenje niti u naredbi za pretres stana i prostora".

Vidović je istakla da niti ona, niti njen kolega Barbarić "neće učestvovati u ovakvim postupcima Tužilaštva BiH".

"Niti kolega Barbarić niti ja nismo spremni da učestvujemo u ovakvim postupcima Tužilaštva i napustili smo saslušanje. Žao nam je gospodina Radončića, ali je situacija takva da mi ne smijemo učestvovati u tako nezakonitim postupcima. Ja radim ovaj posao godinama i prvi put sam ovo doživjela; da se za sat vremena dodaju činjenični i pravni osnovi i da čovjek ne zna zbog čega je lišen slobode".

Na pitanje koji je naredni postupak u cijelom procesu, Vidović je kazala da će se morati razmotriti situacija i isplanirati naredni koraci.

"Nismo potpisali zapisnik. Kolega Barbarić i ja ćemo razmotriti situaciju šta dalje. Ovo je situacija u kojoj se nije moguće braniti. Imajte u vidu činjenicu da ovo nije jedina nezakonitost. Od početka ovaj postupak prati jedna simbioza institucija sa Sudom BiH. Predsjednica Suda BiH sve vrijeme učestvuje u dogovorima sa institucijama gonjenja uključujući SIPU. Pojavljuju se informacije o sastancima, daju se zajednička saopštenja što je nezamislivo u bilo kom pravnom sistemu. Vodi se jedan krajnje nezakonit i neustavan postupak u kome državni organi ne stoje na vlastitim pozicijama, nego učestvuju u nekakvim dogovorima".

Takođe, Vidović je istakla da zbog svih nepravilnosti koje su uočene u cijelom postupku Radončić nije saslušan u Tužilaštvu BiH.

"Zbog svega ovoga, nije saslušan u Tužilaštvu, saslušan je jednom potpuno korektno u SIPI".

Izvor: N1

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

zumba

26.01.2016 17:56

Ne dozvoliti mu da izadje,niposto!

ODGOVORITE
Name

xxx

26.01.2016 18:26

Turska-Kosovo-Sandzak-Sarajevo put droge nije valjda od novina napravio stranku.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

26.01.2016 19:10

Pun mi je k...c I ove Vasvije, sve je ista bagra!?!?

ODGOVORITE
Name

Baja

26.01.2016 22:08

Bolije pi...a bere pare dokse mi raspravljamo a fahro je pobjego s kosova u gacama cudnisu putevi bozijeg brasna tip 500

Name

re marko

27.01.2016 04:57

Marko i tebe je pun k...c na ovom portalu, pun si mržnje.

Name

marko samardzic

27.01.2016 06:44

Lazes kakva moja mrznja,istina smeta zato prozivate!Vasvija stara lopuza!

Name

posten

26.01.2016 19:31

A staje sa Dodikom..kupovinom papaka..to je gore nego namijestanje Ambasadora pa nikom nista... Zbog papaka Cvijanovic i Dodik trebali bi dijeliti celiju sa Radoncicem ako cemo po zakonu...Nego nase tuziteljstvo se bavi sa Kosovom a smeca nam puno dvoriste...

ODGOVORITE
Name

brko

26.01.2016 21:22

Fahrudin je pošten čovjek i političar. Iza njegovog hapšenja stoji državna mafija o kojoj on cijelo vrijeme govori. Ta mafija ga se plaši i želi da ga montiranjem postupka i nezakonitim hapšenjem ukloni sa političke scene. SDA ga je uvukla u vlast da bi ga mogla uništiti. On je naivno na sve to nasjeo.

ODGOVORITE
Name

avaz

26.01.2016 22:32

Neka brko zivota ti,pusti da institucije BiH napokon krenu raditi svoj posao.

Name

Ludi Milojko

27.01.2016 00:05

Brko vire ti brkovi iz radoncicevog supka.

Name

da se naježiš

27.01.2016 09:52

Evo šta izjavljuje direktor SIPA-e u vezi pretresa u Avazu:'' Direktor SIPA-e kazao nam je da je njemu rečeno da su se naoružani pripadnici ove agencije u redakciji zadržali svega „dvadesetak sekundi“ i da su bili u prolazu kako bi pružali podršku kolegama koji su obavljali pretres, ne redakcije nego objekata koje koristi osumnjičena osoba. - Mogu samo reći da mi je žao. Ovo nije bilo usmjereno protiv novinara „Avaza“ niti redakcije „Avaza“. Ali, isto tako moram reći da sam pomalo i osramoćen. Ako su ljudi, kao što se tvrdi, tu bili duži period, onda ću tražiti da mi se dostavi izvještaj. Ovo se nije trebalo desiti - rekao nam je Stanić. Stanić je uveo novu disciplinu u poslovima policije, a to je brzi pretres za dvadeset sekundi. Ako se prekorači to vrijeme, mora policija pisati poseban uzvještaj. Čuj njemu je žao što je policija morala izvršavati svoje ustavom propisane poslove.

ODGOVORITE