Protiv smo bilo kakvih težnji ka nezavisnosti

Kina će nastaviti da se protivi bilo kakvim aktivnostima koje bi za cilj imale nezavisnost Tajvana, saopštila je danas Kineska kancelarija za pitanja Tajvana, nakon što je liderka tajvanske opozicione Demokratske napredne partije (DPP) Cai Ing-ven pobedila na predsedničkim izborima u toj zemlji.

Svijet 16.01.2016 | 20:50
Protiv smo bilo kakvih težnji ka nezavisnosti

Rešenost Kine da zaštiti svoju teritoriju i suverenitet je "čvrsta kao stena", ističe se u saopštenju, koje je objavila zvanična kineska novinska agencija Sinhua, preneo je Rojters.

Cai, čija se stranka zalaže za nezavisnost, osvojila je danas ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima na Tajvanu i time postala prva žena predsednica te zemlje, a u pobedničkom govoru je poručila da će sa Kinom održavati "status kvo mira i stabilnosti", ali i da će snažno braniti suverenitet Tajvana.

Ona je, na konferenciji za novinare u sedištu svoje stranke u Tajpeju, istakla da ishod izbora pokazuje koliko je demokratija ukorenjena na Tajvanu i koliko tajvanski narod želi vladu "koja će sigurno štititi nacionalni suverenitet", preneo je AP.

Nova predsednica, pravnik po profesiji, poručila je da i Tajvan i Kina imaju odgovornost da pronađu uzajamno prihvatljive načine za međusobno delovanje, dodavši da se međunarodni prostor Tajvana mora poštovati.

"Naš demokratski sistem, nacionalni identitet i međunarodni prostor se moraju poštovati", poručila je Cai, naglasivši da bi bilo kakve provokacije i pritisci iz Kine destabilizovali odnose.

Izbori su održani usred zabrinutosti na Tajvanu da je ekonomija te zemlje pod pretnjom Pekinga i u atmosferi širokog protivljenja tajvanskog stanovništva zahtevima Kine za političko ujedinjenje, navode agencije, uz ocenu da će Cai imati jedan od najtežih i najopasnijih zadataka u Aziji.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neđo.17.Januar,2016

17.01.2016 09:09

Ameriki to paše da,Tajvan proglasi nezavisnost,,dabi,Amerika bila što bliže Kini.Samo neće moći jer,Kina neće to nikada dozvoliti.Nije to,Kosovo da se ocepi od,Srbije.

ODGOVORITE