U Srpskoj dijaliza prije transplantacije!

Pacijenti u Republici Srpskoj koji su osuđeni na dijalizu i dalje čekaju status invalidnih lica ali i mogućnost transplantacije bubrega sa mrtvog donora. Nije izvjesno kada će se dogoditi i jedno, i drugo. U međuvremenu Republika Srpska milione izdvaja u kase privatnih dijaliznih centara.

Republika Srpska 16.01.2016 | 19:50
U Srpskoj dijaliza prije transplantacije!

Duže od dvije godine bubrežni bolesnici u Republici Srpskoj koji su osuđeni na dijalizu čekaju da im bude riješen status.

Dijalizni pacijenti u nekoliko navrata su protestovali tražeći da dobiju status invalidnih lica jer nisu u mogućnosti da normalno rade. To i dalje čekaju. Ministar zdravlja Dragan Bogdanić na pitanje kada će ovi pacijenti dobiti status koji traže nije imao konkretan odgovor.

Ono što u ministarstvu ne spominju jeste da se pacijenti na dijalizi ne zadovoljavaju dijalizom već traže i da im u Republici Srpskoj bude omogućena kadaverična, odnosno transplantacija bubrega sa mrtvog donora. U Republici Srpskoj to nije moguće jer Srpska nema aparat za tipizaciju tkiva koji košta dva miliona maraka. To je zvanično obrazloženje.

Problem dobija drugu dimenziju ako se pogleda da Republika Srpska za aparat za tipizaciju tkiva treba da plati dva miliona maraka, a da se na goišnjem nivou za dijalizu dvijema privatnim kompanijama sa kojima je potpisan dugoriočni ugovor plaća više od trideset miliona.

Srpska bi uštedjela i na terapijama jer je terapija za transplantiranog pacijenta višestruko jeftinija od one za dijaliziranog.

Republika Srpska je ugovore sa privatnim dijaliznim centrima potpisala 2007. godine. Ugovori su na snazi još šest godina.

Kupovina aparata za tipizaciju svakako bi smanjila broj korisnika usluga dijaliznih centara sa kojima je Republika Srpska prije devet godina potpisala po te centre više nego unosne ugovore.,

Srpska dijalizu po pacijentu plaća skuplje nego Federacija BiH, ali i većina evropskih zemalja.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Škrba

16.01.2016 20:29

Treba održavati nekretnine u MonteKarlu i Beču

ODGOVORITE
Name

knd

17.01.2016 10:25

Sve je to normalno. Trke formule uzivo....

ODGOVORITE
Name

Ivan

20.01.2016 00:01

Nisu 2 firme, nego je samo jedna. Najveća svjetska dijalizna farmakomafija je preuzela pacijente na dijalizi u RS. To kad uhvati ne popušta. Profit veći nego da prodaju naftu na benzinskim pumpama. Ljekari ćute jer su im dali plate od po 4000 KM mjesečno. Zbog specijalnih veza sa Freseniusom treba ispitati ministra Komljenovića, ministra Škrbića, Marjana Bilića i direktora RFZO Gorana Kljajčina. Kad se to pokrene ukazaće se najveća pljačka u zdravstvu Srpske ikada.

ODGOVORITE
Name

Zoran

20.01.2016 14:41

Sve je to sića. Direktor Freseniusa, Rajko Hrvatčević (inače iz Visokog) prima 12 000 evra mjesečno. Zato je i napuštena transplantacija.

Name

Vesna

20.01.2016 15:13

Jadni pacijenti... Tuga, šta im rade.

ODGOVORITE
Name

Dr

21.01.2016 10:30

Kakva je poruka ovog teksta? Sve je nekako uvijeno, pa naćoše... Što ne kažu direktno šta je problem. Ako sam dobro shvatio, pare za invalidnost i pare za opremu za transplantaciju nedostaju jer su ugrađene u cijenu dijalize kod privatnika... Ako je tako onda bi pacijenti trebali da se odluče: da li hoće kvalitetnu dijalizu kod privatnika ili nadoknadu za invalidnost i transplantaciju. Ne može i jedno i drugo. Ima još pacijenata osim dijaliznih, a koji nemaju ni jedno, ni drugo, ništa od svega toga ...

ODGOVORITE
Name

Pacijent

04.02.2016 23:23

Gospodine dr sram te bilo, nemoj da pricas nesto sto nerazumijes.