Povećani prihodi UIO

U 2015. godini Uprava za indirektno oporezivanje BiH je prikupila i državi i entitetima doznačila ukupno 190 miliona maraka više u odnosu na prethodnu godinu, saopštili su čelnici uprave.

Bosna i Hercegovina 15.01.2016 | 20:10
Povećani prihodi UIO

Ukupni prihodi su iznosili 6,35 milijardi maraka, što je za 1,82 % više nego u prethodnoj godini.

Kemal Čaušević, bivši direktor UIO BiH, uhapšen u akciji „Pandora", u junu 2014.godine, više nije zaposlen u upravi. Ali je zato većina ostalih pohapšenih vraćena na posao.

Što se tiče nepravilnosti u vezi sa izvozom mesa iz BiH u Tursku, Džakula tvrdi da uprava nije izdavala sertifikate o porijeklu, tzv. EURE 1, te da je posao carinjenja obavljen u skladu sa procedurama i zakonima.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bosanac

16.01.2016 16:16

Da se radi po slovu zakona, drzava bi imala i mnogostruko vece prihode. Javna je tajna da se po svakom polovnom a i novom vozilu, za carinjenje istih mora carinicima bar 100€ u privatne dzepove staviti. Nekada to cak doseze i do 500€. Kako neki kazu da bi zazmirili na jedno oko. Iako im je to u sklopu radnih obaveza za koje su u odnosu na druge uposlene jako dobro placeni. Kao dokaz ovoj tvrdnji, trebalo s prikrivenim istraziteljima pokusati cariniti polovna vozila na carinskom terminalu u npr. Brodu. Zatrazite li racun za usluge speditera ili carinskih radnika budete izvrgnuti i verbalnim napadima. Trebala bi SIPA i inspektori gospodina Dzakule otvoriti oci onima koji ih za cijenu od 100-500€ za privatnu korist zatvaraju. Osteceni gradjani BiH bi svaki ovakav lopovluk morali prijaviti nadleznim organima ivto na vise mjesta kako ne bi i prijave nestale. Samo tako cemo u Evropu. Sretno.

ODGOVORITE
Name

Bosanac 2

16.01.2016 18:22

Jarane,svaka cast.Samo tako trba sa njima.