Testiranja francuskog lijeka ubilo čovjeka!

Jedna osoba doživela je moždanu smrt, a petoro ih je prebačeno u bolnicu nakon što je testiranje francuskog leka krenulo po zlu u blizini Rena na severozapadu zemlje, izjavila je danas francuska ministarka zdravlja Marisol Turen.

Svijet 15.01.2016 | 12:55
Testiranja francuskog lijeka ubilo čovjeka!

Mediji navode da je reč o leku za ublažavanje bolova na bazi kanabisa, ali je francusko Ministarstvo zdravlja to poreklo, prenosi AFP.

"Tokom terapeutskog testiranja kod Rena došlo je do ozbiljnog nesrećnog slučaja", izjavila je Turen, dodavši da je testiranje prekinuto, a svi dobrovoljci koji su u njemu učestvovali pozvani.

Ona je rekla da je njih šestoro učestvovalo u "testiranju oralnog leka koji je razvila jedna evropska laboratorija" u Renu i izrazila rešenost da rasvetli slučaj.

Testiranje leka je bilo faza kliničkog ispitivanja, u kojoj zdravi dobrovoljci uzimaju lek "kako bi se procenila bezbednost njegove upotrebe, tolerancija i farmakološki profil molekula", dodaje se u saopštenju francuske ministarke.

Francuski kanal TF1 navodi da je testiranje sprovela jedna privatna laboratorija nad pacijentima u njihovim domovima.

Francuska televizija "Erop 1" tvrdi da je moždana smrt nastupila kod 49-godišnjeg muškarca koji ranije nije imao negativnih reakcija na lekove, a koji je doživeo moždani udar posle ovog testiranja, dok se drugih petoro pacijenata nalazi u teškom stanju.

Reč je, objašnjavaju francuski mediji, o analgetiku na bazi kanabisa, a njegovo testiranje organizovao je istraživački centar čiji je rad odobrilo Ministarstvo zdravlja.

Odeljak pariskog tužilaštva za javno zdravlje pokrenulo je istragu zbog "nenemarnih povreda", pošto pacijent nije zvanično proglašen mrtvim.

Istraga je poverena pravosudnoj policiji u Renu i žandarmima specijalizovanim za incidente u oblasti javnog zdravlja, navode francuski mediji.

Komentari / 0

Ostavite komentar